10:04, 18.01.2020Izvor: KoSSev

Direktorka odeljenja za budžet i finansije Leposavića demantuje da je preko milion evra utrošeno za parniceDirektorka odeljenja za budžet i finansije u opštini Leposavić, Nataša Nastić, demantovala je navode da je ta opština navodno utrošila najviši procenat budžeta na troškove parnica.

direktorka-odeljenja-za-budzet-i-finansije-leposavica-demantuje-da-je-preko-milion-evra-utroseno-za-parnice

Foto: Facebook

Tekst pod nazivom „Leposavić opština koja je najveći procenat budžeta utrošila na sudske troškove“, čiji je autor Koha, je izvorno preveden sa albanskog i objavljen je na portalu KoSSev. Isti tekst, preneo je i Radio Kontakt Plus. Koha se u tekstu poziva na izjavu Eljbasana Račaja (Elbasan Racaj) iz Pokreta „Folj“.

Kako piše KoSSev, Nastić navodi da nije tačno to da je više od milion evra opština Leposavić potrošila prošle godine na osnovu sudskih odluka. Međutim, istovremeno potvrđuje to da je, sa računa ili iz budžeta opštine Leposavić 2019. godine, a na osnovu rešenja privatnog izvršitelja, prinudno naplaćeno ipak 1.324.000 €.

Ova suma, deo je od čak 3,6 miliona evra za koje je prethodni gradonačelnik opštine Leposavić, Dragan Jablanović, 2017. potpisao saglasnost privatnom izvršitelju, preuzevši time dužnost opštine da ih isplati dvema kompanijama na ime građevinskih radova.

Protiv odgovornih za taj postupak, dalje se navodi, novo rukovodstvo je prikupilo dokaze i protiv njih se vodi postupak u nadležnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Demantij Nataše Nastić:

„Poštovanje,

Demanti na laži koje je vaš portal preneo, a koje je navodno radio ‘Pokret Folj’.

Nije tačno to da je 28,7% budžeta opštine Leposavić – ili više od milion evra, 2019. godine opština Leposavić potrošila na osnovu sudskih odluka – kako ste preneli.

Istina je sledeća.

Na osnovu rešenja privatnog izvršitelja, sa računa ili iz budžeta opštine Leposavić 2019. godine, prinudno je naplaćeno 1.324.000 €.

Naime, rukovodstvo opštine Leposavić u periodu od 2013. do 2017. godine, kada je predsednik opštine Leposavić bio D. Jablanović, nakon završetka mandata i predaje dužnosti, novom rukovodstvu ostavilo је neosnovani dug u iznosu 3,6 miliona evra.

Tada je u tehničkom mandatu, nakon sprovedenih lokalnih izbora 22.10.2017. godine, kada je bilo jasno da je izgubio na izborima za predsednika opštine, D. Jablanović 9.11.2017. godine potpisao, tо jest, dao saglasnost privatnom izvršitelju da je opština Leposavić dužna da isplati 3,6 miliona evra kompanijama ‘Lirigzioni’ i ‘Projektuesi’ na ime navodno izvedenih radova za pojedine putne pravce i građevinske radove.

U pokušaju da zaštiti sredstva namenjena za kapitalne projekte, trenutno rukovodstvo opštine Leposavić je odmah nakon prikupljanja dokaza podnelo krivične prijave protiv odgovornih lica, međutim, nismo uspeli da sprečimo prinudne naplate. Protiv tih lica trenutno se vodi postupak pred specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal u Prištini.

Za sve ovo izneto postoje dokazi u koje možete i lično da se uvidom uverite i sve što je navedeno stoji u godišnjim finansijskim izveštajima Nacionalne kancelarije generalnog revizora.

S poštovanjem.

Departman za budžet i finansije u opštini Leposavić
Direktor Nataša Nastić“


Tagovi: Leposavić

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije