Dise: Povlačenje priznanja Kosova je definitivno

Republika Togo je jedna od zemalja koja je povukla priznanje Kosova, potvrdio je danas u Beogradu ministar spoljnih poslova ove republike, Rober Dise. 
Image

Dise se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima uključujući srpskog predsednika Aleksandra Vučića i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića. 

„Naša zemlja je posvećena negovanju najboljih odnosa sa afričkim zemljama, zasnovanih na međusobnom poštovanju i razumevanju“, naglasio je Vučić, istakavši da veoma ceni podršku Republike Togo u očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije. 

„Mi u Togu priznajemo samo jednu Srbiju, jedinstvenu. Drago mi je što ste pomenuli povlačenje priznanja Kosova, to povlačenje je definitivno“, rekao je Dise na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Dise je rekao i da 54 zemlje Afrike čine jednu trećinu u Ujedinjenim nacijama, primetiviši da je srpska diplomatija u jednom trenutku napustila Afriku, ali da je aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić vratio saradnju, na čemu mu je zahvalio.

„Molim vas, i vi to dobro radite, da ne napuštate Afriku. Ja vam na tome zahvaljujem“, poručio je Dise.

„Srbija se posvetila razvoju odnosa sa afričkim zemljama“, rekao je Dačić i podsetio da je Togo, posle njegove posete, odlučio da povuče odluku o priznanju Kosova.

Dačić je na tome zahvalio i istakao da je 27 zemalja povuklo priznanje Kosova čime se „otvara šansa za dogovore i dijalog“.

„Oni koji žele nezavisno Kosovo žele to da učine prečicom ili preglasavanjem na određenim forumima. Mi smo to sprečili i vratili smo dijalog na scenu“, rekao je Dačić.

Dačić i Dise su danas potpisali Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

„Želimo jaču saradnju u više sektora od obrazovanja do ekonomije, da imamo veću trgovinsku razmenu. Hteli bismo da pojačamo i saradnju u oblasti turizma i poljoprivrede“, rekao je Dise.

Dačić je rekao da je sa ministrom spoljnih poslova Republike Togo imao veliki broj susreta i razgovora na različitim mestima, uključujući i njegovu posetu maja 2019.

Kako je istakao, ima mnogo prostora za unapređenje odnosa između dve zemlje, ističući da Srbija mora da neguje stara prijateljstva i da traži zajedničke iterese sa tim zemljama u svetu gde situacija danas nije laka.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.