„Đedov sabor“ u nedelju u Osojanu

Treći po redu
Image
Foto: Dom kulture "Gračanica"

Tradicionalna manifestacija „Đedov sabor“, posvećena mitropolitu Amfilohiju Radoviću, održaće se u Osojanu kod Istoka, u nedelju, 13. avgusta.

Treći sabor počeće u 8.00 časova, kada će biti služena sveta arhijerejska liturgija, nakon koje se očekuje beseda vladike Teodosija. Potom će uslediti obraćanje predstavnika Mitropolije crnogorsko-primorske, a okuljene će pozdraviti i predsednik Privremenog organa opštine Istok Кosta Belošević.

„Đedov sabor“ je ustanovljen povodom najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Кosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, a u znak sećanja na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, najzaslužnijeg za povratak Srba u osojansku dolinu. Mitropolit je u prvim danima bio sa povratnicima da ih ohrabri i podrži svojim primerom, ljubavlju i molitvama. On je obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima KiM.

Tako je i narod u Osojanu, uz Eparhiju raško-prizrensku i institucije kulture, ustanovio sabor koji će nositi njegovo ime.

Sabor organizuju Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Dom kulture „Gračanica“ iz Gračanice, Privremeni organ Opštine Istok, КUD „Кopaonik“ Leposavić i Dom kulture „Sveti Sava“ Istok.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.