DnD: Trenutne okolnosti ne omogućavaju slobodne i fer izbore na severu Kosova

"Demokratija na delu" ocenila je da trenutne okolnosti ne dozvoljavaju organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova u skladu sa standardima za slobodne i fer izbore. Navode i da bi ...
Image

Iz DnD podsećaju da uprkos višestrukim odlaganjima izbornog dana i rokovima za prijavu političkih subjekata i njihovih kandidata, politički subjekti, posebno oni iz srpske zajednice, nisu izrazili volju da učestvuju na izborima, te podsećaju i da u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, gde srpska zajednica čini preko 90% stanovništva, nema prijavljenih kandidata iz srpske zajednice. 

„Zbog ostavki izbornih zvaničnika srpske zajednice iz organa za upravljanje izborima i njihove nezainteresovanosti za prijavu, CIK se suočava sa izazovima u sprovođenju neophodnih priprema za organizovanje i vođenje redovnog i pravog izbornog procesa. Nejasnoće u vezi sa korišćenjem postojećih biračkih centara, blagovremenim imenovanjem i obukom članova biračkih komisija, kao i nošenjem izbornog materijala su neki od glavnih problema sa kojima se očekuje da će se suočiti organi za upravljanje izborima“ – navode.

Dodaju i da je bezbednosna situacija u četiri severne opštine i dalje „krhka“.

„Ostavke srpskih policajaca u tim opštinama predstavljaju značajan hendikep u garantovanju bezbednosti, posebno tokom izbornog procesa“ – dodaju, te navode da DnD podseća da je stvaranje bezbednog okruženja suštinski preduslov za obezbeđivanje slobodnih i fer izbora.

Tvrde da usled ovih faktora postoji „izrazita nezainteresovanost“ građana iz srpske zajednice za učešće na izborima.

„Očekuje se da će se to odraziti u niskoj izlaznosti na izborima, što bi moglo ugroziti legitimitet novih institucija“ – zaključuju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.