„Dogovor o tablicama je početak rada na normalizaciji odnosa, uskoro novi sastanak Vučića i Kurtija“

Portparol Evropske unije Peter Stano, izjavio je da je dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama početak rada na normalizaciji odnosa i najavio da će visoki predstavnik EU za spoljnu ...
Image

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se Srbi sa severa vratiti u kosovske institucije kada bude formirana Zajednica srpskih opština, Stano je novinarima u Briselu rekao da je od izbijanja poslednje krize „povratak Srba u institucije bilo jedno od osnovnih očekivanja i zahteva EU“, dodajući da „isto važi i za formiranje ZSO“.

Stano je istakao da je „važno da se ispune dogovori koji su postignuti u okviru dijaloga“ i da je to „poruka koju EU sve vreme šalje obema stranama“.

On je ponovio da se rad na dijalogu nastavlja.

„Visoki predstavnik Borel je već rekao da će pozvati lidere u Brisel da nastave rad na normalizaciji odnosa uz posredovanje EU. Razume se, to nije kraj procesa već početak posla koji će nas, nadamo se, izvesti iz krize“, rekao je Stano.

Dodao je da će rad biti nastavljen na više nivoa i da specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, radi veoma naporno kako bi se pronašao način da se ide napred.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.