Dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo“ snimani i na Kosovu i Metohiji

Kadrovi za dokumentarni film i serijal pod nazivom "Srpsko kolo", snimani su od 25. do 28. oktobra na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Ansambla "Venac".
Image

Produkcijski tim „Optimistic film“ snimao je na Gazimestanu, u manastirima Gračanica, Pećka patrijaršija, Visoki Dečani i Sveti Arhangeli, u prizrenskoj Crkvi Hrista Spasa i Bogosloviji, ispred crkve Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i crkve Sv. Vasilija Ostroškog u Leposaviću, u Velikoj Hoči itd.

Prethodno su kadrovi za dokumentarni film i serijal „Srpsko kolo“ snimljeni u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Užicu, Pirotu, Zaječaru, Nišu i Vašingtonu.

Serijal „Srpsko kolo“ sastoji se od deset epizoda koje će trajati po 25 minuta.

„Kolo je duboko ukorenjeno u naš DNK, odakle vuče svoju magičnu energiju. Kolo je folklorna igra koja simbolizuje sreću i poznata je kao takav simbol svuda u svetu. Srpsko kolo je postalo deo UNESCO nematerijalne baštine 2017. godine. Dokumentarni film i serijal 'Srpsko kolo' govore o značaju kola, njegovom poreklu, lepoti i specifičnostima. Ovo je priča o tradiciji i identitetu srpskog naroda, o negovanju sreće kroz igru“, kazao je reditelj i producent, Željko Mirković.

U projektu su pored Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“, učestvovali i hor Bogoslovije u Prizrenu, pevačka grup KUD-a „Božidar Micić“ iz Velike Hoče, KUD „Kopaonik“ iz Leposavića itd.

Dokumentarni serijal „Srpsko kolo“ realizuje se u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU), Nacionalnim ansamblom „Kolo“, Etnografskim Muzejom u Beogradu, Turističkom organizacijom Srbije i Ansamblom „Venac“.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Pokrajinskog Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Grada Niša, Grada Užica, Grada Zaječara, Grada Pirota, Grada Subotice i Srpskog kulturnog centra „Opančići“ u Vašingtonu (SAD).


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.