09:13, 06.04.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Dom kulture Gračanica nastavlja sa emitovanjem programa putem FejsbukaDom kulture Gračanica je za četvrtu nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa korona, pripremio bogat program kulturnih sadržaja, koji će biti emitovan putem Fejsbuk stranice ove ustanove. Svi programi počinju u 18 časova.

dom-kulture-gracanica-nastavlja-sa-emitovanjem-programa-putem-fejsbuka

Foto: Dom kulture "Gračanica"

Na početku nedelje, pred posetiocima stranice Doma kulture Gračanica, naći se snimak koncerta Beogradske filharmonije u Gračanici. Kroz “Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija publiku će voditi članovi kamernog orkestra Beogradske filharmonije, koji će muzikom imitirati zvuke iz prirode, karakteristične za svako godišnje doba.

Ovu interaktivnu muzičku avanturu predvodiće glumac Vlada Aleksić, pripovedajući i priču o čika Antoniju.

Filharmoničari će izvesti i neke od najpoznatijih i najizvođenijih kompozicija koje su danas neizostavni deo repertoara kamerne muzičke scene Mocartovu “Malu noćnu muziku“ i “Divertiment“, kao i “Mendelsonov Oktet“.

Utorak je rezervisan za omaž Zoranu Jovanoviću Dobrotinu pod nazivom “Povratak prirodi”.

Profesor Jovanović, grafičar i slikar, najveći boem iz prištinskog kruga likovnih umetnika, jedan je od utemeljivača Fakulteta umetnosti.

Razgovor će voditi Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i slikar Svetislav Slavković Kajzer, dugogodišnji prijatelj Zorana Jovanovića Dobrotina.

Nakon razgovora, biće prikazan kratki film nastao na prvoj likovnoj koloniji "Vidovdan" u Gračanici 1997. godine.

U sredu, na Fejsbuk stranici Doma kulture, biće emitovana lutkarska predstava “Guliver u zemlji lutaka“ po motivima istoimenog teksta čeških autora Jozefa Pera i Lea Spačila, a u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Radnja lutkarske predstave se odvija u Lutkovu malom gradu u kome žive lutke. Lutkovo ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim lutkom, koji se stalno svađa sa ostalim lutkama i pravi probleme.

Glavni junak Guliver pokušava da uz pomoć publike pomogne ostalim lutkama i kazni Nevaljalog lutka.

Posetiocima Fejsbuk stranice Doma kulture, putem linka će se obratiti glumica Marta S. Arokralaši.

Filmovi “Karate ratnici" i “Džentlmen Džim" iz knjige ,”52 idealna filmska vikenda" režisera Milutina Petrovića, biće emitovani u četvrtak.

Predstavljanje najznačajnije knjige o stanju, položaju i upotrebi našeg jezika pod nazivom  “Srpski jezik na Kosovu i Metohiji danas“, prof. dr Mitre Reljić, biće predstavljeno u petak, 10.aprila.  

O delu koje je nastalo dugim terenskim istraživanjem u izolovanim zajednicama Srba, Roma, Goranaca i dela Albanaca, koji u Orahovcu govore srpskim jezikom, na tribini  “Jezik izolovanih sredina“, održanoj u Domu kulture, govore prof. dr Sofija Miloradović, mr Stanislav Stanković, mr Živojin Rakočević i autorka prof. dr Mitra Reljić.

U predstavljanje knjige i tribinu uživo putem Fejsbuk stranice, uvešće vas književni kritičar msr Žarko Milenković.

Vikendom se nastavlja rad Škole baleta, a nastavnik Nikola Korać je pripremio video lekcije. 
 


Tagovi: KosovoKulturaGračanica

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije