Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Donja Gušterica: Prosvetni radnici humanitarnim turnirom podržali lečenje svog suseda

Više od sto prosvetnih radnika sa centralnog Kosova učestvovalo je na humanitarnom turniru u malom fudbalu i odbojci koji je održan u Donjoj Gušterici i sa 175.000 dinara prikupljene ...
Image

Ideja za organizaciju ovog humanitarnog turnira je potekla od direktora OŠ „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici Dragana Maksimovića. Cilj je, kako je sam kazao, da na konkretnom primeru pokažu društvenu odgovornost.

„Na objedinjenom Aktivu direktora osnovnih i srednjih škola koji je održan sredinom januara ove godine sam izneo predlog da po prvi put organizujemo turnir prosvetnih radnika pod sloganom ’Igrajmo za nečiji osmeh’ i dobio sam podršku direktora. Ovaj turnir jeste takmičarskog duha, ali ono što je još značajnije jeste da je humanitarnog karaktera. Sav prikupljeni novac uplatićemo u humanitarne svrhe“, kazao je on za Radio Kim.

Na turniru koji je održan u balon sali OŠ „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici je učestvovalo više od sto prosvetnih radnika sa centralnog Kosova.

„Muškarci su uzeli učešće u malom fudbalu, dok su koleginice igrale odbojku. Mi, kao organizatori, očekujemo da ovaj turnir ima budućnost i da naredne godine bude proširen, da se uključe i drugi okruzi“, dodao je Maksimović.

„Bila je određena svota novca od 5.000 dinara za učešće po ekipi. Međutim, sve škole su taj fond povećale i dale i veće iznose. Meni je drago što je ova ideja naišla na ovakav odziv. Nadam se da smo bili dobri domaćini, da se igralo fer plej i da će naš sugrađanin Nemanja Miladinović pobediti u svojoj utakmici“, rekao je jedan od organizatora turnira, nastavnik matematike i informatike u OŠ „Knez Lazar“ Boban Kostić.

Prema rečima organizatora, humanitarni turnir pomogli su predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, načelnik kosovskog okruga Srđan Popović i predsednik PO Opštine Lipljan Milan Joksimović.

„Humanitarni rad, solidarnost, međusobno pomaganje i razumevanje su vrednosti koje su temelj svakog zdravog društva, a kada to čine prosvetni radnici, to dobija još veću i značajniju vrednost. Drago mi je što je to tako i što ste pokrenuli ovu akciju, želim da ovaj turnir postane prepoznatljiv simbol u našoj Gračanici“, kazala je Šubarićeva.

„Deca u školi se često ugledaju na svoje profesore i postaju umetnici, istoričari, matematičari. Danas ste našoj deci pokazali još jednu univerzalnu vrednost, a to je humanost. Ona kod čoveka izaziva posebne emocije. Nadam se da će ovaj turnir postati tradicija i da će se svake godine igrati za nečiji osmeh“, rekao je Popović.

Prvo mesto na ovogodišnjem turniru u malom fudbalu osvojila je Mašinska škola Priština – Preoce, drugoplasirani su bili zaposleni u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici, a treće mesto pripalo je OŠ „Vuk Karadžić“ iz Lepine.

„Sama po sebi, pobeda nam nije važna jer je turnir bio humanitarnog karaktera. Kao što su neki ljudi već rekli: ’Svi smo pobednici’. Mi smo igrali za naš groš, moji nastavnici vole da igraju mali fudbal“, kazao je direktor Mašinske škole Nebojša Rašić.

Prosvetne radnice zaposlene u OŠ „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici osvojile su prvo mesto u odbojci. Drugo je pripalo OŠ „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela, a treće OŠ „Ugljare“ iz Ugljara.

„Utisci su lepi i prijatni, shodno tome da smo odnele pobedu. Ali, nije bitno ko je pobedio već ko je učestovovao, jer je turnir bio humanitarnog karaktera što je bilo važno za celu organizaciju. Bio je slab odziv za odbojku, ali se nadamo da će sledeće godine biti više ženskih ekipa“, rekla je nastavnica ruskog jezika u OŠ „Knez Lazar“ Andrijana Đorđević.

Organizatori turnira su za osvajače prva tri mesta pripremili pehare i medalje, a zahvalnice su uručene zaslužnim pojedincima i institucijama.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.