„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ...
Image

Planirano je da maturanti Gimnazije ove godine posete Budimpeštu, Prag, Beč i Bratislavu za šta je potrebno 410 evra po učeniku. Nekoliko njih nije u mogućnosti da prikupi toliko novca, pa su se njihovi drugari i ove godine organizovali i pokrenuli akciju.

„Ovo je manifestacija koja se održava svake godine, koju radimo od naše prve godine. Bitno je jako zato što na ovaj način skupljamo novac za naše vršnjake koji nemaju novac da sebi priušte matursku ekskurziju. Planiramo da na ovaj način sakupimo, bar deo novca smanjimo za one koji nemaju da sebi priušte. Mislim da ne bi trebalo da nekoga odvajamo da ne ode na matursku ekskurziju jer nema sredstava“, kazao je predstavnik Đačkog parlamenta Nemanja Todorović.

Svako od učenika izneo je na štand svoje lepo upakovane prozivode koje su posetioci mogli da kupe i na taj način pomognu njihovu akciju.

„Za ovaj projekat smo se spremali nekih mesec dana. Dogovorili smo se i sve je bilo u najboljem redu. Danas smo to i delom pokazali. Svi drugovi iz Gimnazije i iz drugih škola su veoma zainteresovani i dosta su pomogli ovom projektu“, rekao je Nikola Petković učenik 4. godine.

U akciji su pored učenika učestvovali i direktor škole kao i profesori.

„Ovo je projekat koji se već godinama unazad sprovodi, tako da su učenici upoznati sa tim i imaju iskustvo oko toga. Cilj je, pošto se oni uvek odazivaju nekim humanitarnim radnjama, uvek pomažu drugima. Ovog puta su ovo osmislili da učenici koji ne mogu da plate ekskurziju, da im se pomogne na ovaj način i da i oni odu na matursku ekskurziju. Ta socijalna karta pokazuje da su neki roditelji bez primanja, pa se zbog njih i održava ova akcija“, istakao je direktor Gimnazije Dejan Denić.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić ukazala je da u Gimnaziji ima dosta dece lošeg materijalnog stanja koja žive od socijalne pomoći, te da je ovo način da se njima pomogne da odu na ekskurziju sa svojim drugarima.

„Cilj je da se sakupi novac za decu lošeg materijalnog stanja, i uvek se nameni za neke prilike, ove godine je to za ekskurziju za maturante. Naš moto škole je da idemo ili svi ili niko. Tako da se uvek potrudimo da novac usmerimo u neke od humanitarnih svrha. Nakon manifestacije, hranu koja je spremljena, želimo da i ovoga puta poklonimo domu za nezbrinutu decu. Takođe želim da pozovem sve meštane i zaposlene ljude dobre volje koji mogu da dođu sa nama i podele radost i da u tom duhu provedemo ovaj dan“, naglasila je ona.

Ovu humanitarnu akciju je podržala i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić sa svojim saradnicima.

„Mislim da nema ničeg lepšeg, nego videti ovoliko mladih ljudi okupljenih na jednom mestu oko jednog cilja da pomognu svojim drugovima. Upravo zbog toga sam ja sa svojim saradnicima došla da im pružim podršku, mislim da je događaj prelep, da su još jednom đaci Gimnazije i njihovi profesori pokazali svoje umeće i kreativnost“, zaključila je predsednica.

Ideja da se prikuplja novac za učenike koji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju osmislili su još pre nekoliko godina predstavnici Đačkog parlamenta. Do sada je ova akcija uglavnom bila uspešna.

Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.