13:50, 09.09.2021Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Dr Antonijević: Nisam očekivao ovoliki broj novoobolelih, građani moraju da poštuju mereSituacija je iz dana u dan sve ozbiljnija kada je u pitanju broj obolelih od Kovida-19, kaže za Radio Kosovska Mitrovica epidemiolog iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Antonijević.

dr-antonijevic-nisam-ocekivao-da-ce-doci-do-ovolikog-broja-novoobolelih-gradani-moraju-da-postuju-mere

Radio Kontakt Plus

Doktor Antonijević dodaje da nije očekivao nagli skok broja novoobolelih i pogoršanje epidemiološke situacije.

"Situacija polako prelazi u ozbiljnu. Nisam očekivao da će doći do ovog skoka, gde imamo na dnevnom nivou u srpskim sredinama na KiM više od 40 procenata novoobolelih u odnosu na broj testiranih. Jedino što mi daje nadu jesu mere koje su na snazi, a odnose se na nošenje maski i zabranu okupljanja, koje su i u prošlom talasu dale rezultate”,  kaže dr Antonijević.

Prema najnovijem izveštaju Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinama na KiM registrovana su 44 nova slučaja zaraze. Nažalost, još dva lica su preminula od posledica Kovida-19.

Kada je u pitanju imunizacija, dr Antonijević smatra da je veliki broj građana vakcinisan, ali da je to još uvek nedovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta.

"Puno ljudi je steklo imunitet nakon preležane bolesti, ali smo i dalje u problemu uprkos svim merama kontrole i zaštite. Vidno je nepoštovanje svih mera koje smo u prethodnom periodu bezbroj puta ponovili, pa čak smo u jednom trenutku smatrali da nema potrebe ponavljati mere zaštite koje zaista daju odlične rezultate, ali se ispostavilo da nije tako. Ponovo insistiramo i napominjemo da su preventivne mere preduslov za izlaz iz situacije koja se pogoršava, a to je nošenje maski, održavanje distance i izbegavanje većih skupova", dodaje dr Antonijević.

"Za postizanje kolektivnog imuniteta neophodna je vakcinacija, bez toga sve ovo ide u lošem smeru ka ponovnom zatvaranju i obustavljanju normalnog rada i funkcionisanja. Osobe koje su se vakcinisale dva puta, pa i trećom dozom vakcine, jesu zaštićene od teških oblika bolesti kao i od najtragičnijeg ishoda, ali to svakako ne znači da ne mogu oboleti od Kovida-19", naglašava dr Antonijević.

Epidemiolog kaže i da od količine virusa sa kojim je pacijent bio u kontaktu direktno zavisi njegova klinička slika.

Takođe, dr Antonijević dodaje da je neophodno da vakcinisani građani izbegavaju masovna okupljanja i da poštuju preventivne mere - do trenutka kada će naše društvo dostići kolektivni imunitet.


Tagovi: Sever KosovaKorona virusVakcine

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije