16:00, 05.07.2020Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Dr Elek: Jedan pacijent prebačen za Kragujevac; Internistička zgrada postaje Kovid bolnicaDeset Kovid pozitivnih pacijenata leči se na Infektivnom odeljenu Kliničko-bolničkog centra (KBC) u Kosovskoj Mitrovici, dok je jedna osoba zbog komplikacija sa plućima prebačena u KC Kragujevac, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica v.d. direktora KBC-a dr Zlatan Elek.

dr-elek-jedan-pacijent-prebacen-za-kragujevac-internisticka-zgrada-postaje-kovid-bolnica

Radio Kontakt Plus

Šesnaest osoba je u trijažnom centru i oni čekaju rezultate testiranja, dodao je dr Elek.

Internistička zgrada KBC-a postaje Kovid bolnica

Donja zgrada u KBC Kosovska Mitrovica, kapaciteta 140 ležaja, biće Kovid bolnica, potvrdio je dr Elek.

“Mi smo samo pokušali da obezbedimo veći kapacitet s obzirom na novonastalu situaciju u okruženju i da se spremimo ukoliko nam bude bilo potrebno. U tom smislu smo internističku zgradu pretvorili u zgradu koja će primati kovid pacijente. To je učinjeno zbog većeg broja ležaja i same funkcionalnosti, s obzirom na to da zgrada ima dva ulaza i izlaza što je preko neophodno za organizaciju službi, a ima i rendgen službu unutar zgrade”, rekao je dr Zlatan Elek.

Interno odeljenje će prihvatati kovid pozitivne pacijente ukoliko se bude napunilo Infektivno odeljenje, ukoliko nema dovoljno kapaciteta, jer ima 16 ležaja, i ukoliko trijažni centar ne može da odgovori zahtevu, a on ima negde oko 30 ležaja, rekao je Elek.

Reorganizacija ostalih odeljenja mitrovičkog KBC-a

Kardiovaskularni pacijenti lečiće se na Internom odeljenju izmeštenom u zgradi fizijatrije, dok je odeljenje neurologije i psihijatrije sada Očno odeljenje.

Očno je izmešteno na ORL odeljenje, KBC-a u Kosovskoj Mitrovici, i oni će imati svoje ambulante u Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor KBC-a Kosovska Mitrovica Zlatan Elek ističe da lekara i medicinskog osoblja ima dovoljno i da funkcionišu sve službe.

Međutim, ukoliko bude bilo potrebe i načelnici Infektivog odeljenja i trijažnog centra budu to zahtevali, u zavisnosti od broja pacijenata, preusmeriće se određeni broj sestara i lekara u Kovid bolnicu na ispomoć.

Za sada u zgradi predviđenoj za obolele od Kovida-19 nema nijednog pacijenta.

Zatvoriti bazene zbog mogućeg izvorišta infekcije

Dr Elek je još jednom apelovao na građane da poštuju mere zaštite.

“Apelujemo na držanje odstojanja i u kafićima najmanje metar i po, da bude što manje okupljanja. Dobro bi bilo zabraniti i rad bazena zato što smatramo da tu može biti izvorište infekcije, s obzirom da sada većina mladih oboleva upravo iz navedenih razloga. Nošenje maski, ukidanje proslava, svadbi i veselja, tu malo imamo problema, ako to uspemo da iskontrolišemo, neće nas snaći najgori scenario", smatra Elek.

Ipak, Elek je naglasio da “moramo biti u pripravnosti i za najgori scenario ako bude trebalo”.

Do sada je potvrđeno 43 zaraženih virusom korona u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, od čega je 39 na severu. Za 50 pacijenata čekaju se rezultati, a nova testiranja vršiće se u ponedeljak, 6. jula.


Tagovi: ZdravstvoKorona virus

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije