Šef Euleksa: Radimo na tome da se smanji prisustvo policije na severu

Situacija na Kosovu i dalje je nestabilna, a tenzije dodatno podstiče prisustvo specijalne Kosovske policije na severu.
Image
Foto: EULEX

Srbi strahuju od novih hapšenja, dok međunarodna zajednica tvrdi da radi na deeskalaciji situacije. Šef EULEX-a Đovani Pjetro Barbano kaže da je juče prisustvovao sastanku sa komandantom KFOR-a i sa direktorom Kosovske policije.

„Misija je pozdravila najavu Kosovske policije i kosovskih vlasti da smanje prisustvo policije u blizini opštinskih zgrada u opštinama na severu Kosova za 25 odsto i očekujemo da ćemo pomoći daljem smanjenju ovog prisustva za još 25 odsto“, rekao je Barbano u intervjuu za Euronews Srbija.

Ističe da bi to bio korak iz tzv. Bratislavskog sporazuma koji uključuje različite korake za deeskalaciju na severu.

„Trenutno smo angažovani sa Kosovskom policijom i KFOR-om kako bismo definisali tehničke aspekte modaliteta kojima će biti sprovedene ove procene bezbednosti. Ali, proces možemo smatrati započetim“, ističe on, dodajući da „ima dobrih naznaka“.

Na pitanje da li evropski plan podrazumeva potpuno povlačenje specijalnih snaga sa severa Kosova, Barbano odgovara:

„Po našoj proceni, prisustvo specijalne Kosovske policije na severu je ekstremno smanjeno i to je bio prvi preduzeti korak od strane vlasti u Prištini. Euleks je takođe povećao svoje prisustvo na severu – sada imate vidljive patrole koje imaju za cilj da popune prazninu stvorenu nakon podnošenja otkaza srpskih policajaca krajem maja 2023.“

Međutim, kaže da EULEX nije u mogućnosti da preuzme kontrolu nad bezbednosnom situacijom ukoliko za time bude bilo potrebe.

„Mi smo tu da održavamo vladavinu prava Kosova i njihovih institucija u ostvarivanju efikasnijeg rada i boljih aktivnosti, a sa ciljem poštovanja ljudskih prava. Naš posao nije da zamenimo te institucije. EULEX može delati samo u skladu sa mandatom kao bezbednosni akter drugog reda po specifičnom zahtevu prvog reda bezbednosnog agenta, a to je Kosovska policija kada je reč o oblasti održavanja javnog reda“, kaže on i nastavlja:

„Mi nismo još dobili takav zahtev i, u svakom slučaju obavljanje uobičajenih policijskih dužnosti nije deo mandata Euleksa“

Barbano kaže da je trenutna procena Euleksa da je situacija „mnogo stabilnija i mirnija“, zbog čega se nastavlja praćenje situacije.

„Nije bilo žalbi na tretman kosovskog osoblja prema pritvorenim Srbima“

Govoreći o pritvorenim Srbima, Barbano kaže da se njihov tretman prati u različitim kosovskim kazneno-popravnim jedinicama i da za sada „nisu imali nikakvih žalbi na tretman od strane kosovskog osoblja“.

„Naše praćenje se obavlja tako što imamo redovne posete tim zatvorima, ali i kroz direktan kontakt sa pritvorenima“, rekao je.

Barbano se osvrnuo i na izveštaj oficira za vezu Dejana Pavićevića u kom se navodi da su Srbi koji su protestovali, a potom bili uhapešni, takođe pretučeni od strane kosovske policije. On je to potvrdio, ali ističe da se zadobijene povrede odnose na „fazu hapšenja“.

„Kosovska policija je rekla da je to zbog toga što su se opirali. Naravno, sudske vlasti istražuju ova pitanja. EULEX je podneo izveštaj službenicima EU o ovoj situaciji, a istraga je trenutno u toku.“

Ističe da je EULEX reagovao na kršenje ljudskih prava kada je u pitaju objavljivanje fotografija lica lišenih slobode, kao i postavljanja kapuljača preko glava prilikom hapšenja.

„Upravo, po našim nalazima i izveštajima mi smo smatrali da je moglo doći do lošeg tretmana pritvorenih lica i nepoštovanja međunarodnih praksi. U tom slučaju smo se glasno izjasnili kako bismo poštovali ljudska prava i mogli da odgovorimo na ovu problematiku. Naravno, ta pitanja ne rešava direktno EULEX jer on nema tu nadležnost još od 2018. godine, već isključivo ograničeni izvršni mandat. Ali, svi nalazi naših posmatranja su poslati nadležnim organima.“

Na pitanje da li vidi problem u tome što su neki od njih u pritvoru duže od godinu dana i ne znaju za šta se terete, Barbano odgovara: „Rekao bih da je to jako specifičan sudski aspekt. Kosovske sudske vlasti imaju mogućnost da po kosovskom zakonodavstvu odobre produženje pritvora koje se zasniva na proceni od slučaja do slučaja i bazira na nekoliko faktora“, rekao je on.

„Mi trenutno pratimo 110 različitih slučajeva i suđenja koja su u toku, ali sa strogo proceduralne tačke gledišta, sve je u skladu sa zakonom.“

„Posvećeni smo poštovanju ljudskih prava svih građana“

Govoreći o odnosima između Euleksa i zvaničnog Beograda, posebno nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno rekao da „EULEX ne zna gde je levo, gde desno i da mu je jedini zadatak da štiti kosovsku nezavinost i da ga je baš briga za izmučene i prebijene Srbije“, Barbano kaže da tako nešto „apsolutno nije tačno“.

„EULEX je posvećen poštovanju ljudskih prava svih građana iz koje god grupe da dolaze i pažjlivo prati najosetljivije slučajeve, poebno na severu – ali, ne samo tamo. Stvar je u tome da javnost jednostavno ne može da vidi trenutne rezultate naših aktivnosti jer kao što sam već rekao, EULEX nema izvršni mandat. To znači da se naši izveštaji prosleđuju nadležnim organima i konačno će na kraju izroditi posledice na određeno poanšanje. Ponavljam, problem je što nema trenutnih rezultata koji mogu biti viđeni i procenjeni“, zaključuje šef Misije EULEX Đovani Pjetro Barbano u razgovoru za Euronews Srbija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.