07:11, 08.01.2021Izvor: RTS

Drugi dan Božića, Sabor Presvete BogorodicePravoslavni vernici danas obeležavaju drugi dan Božića ili Sabor presvete Bogorodice, kojoj se posvećuje dan posle praznika rođenja Isusa Hrista, u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja.

drugi-dan-bozica-sabor-presvete-bogorodice

spc.rs

Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom.

Prvi dan najradosnijeg praznika pravoslavaca je Božić, drugi je Božji dan, posvećen Bogorodici, a treći Stevandan.

Drugog dana praznika Rođenja sina Božjeg slavi se Presveta Bogomajka u znak zahvalnosti zato što je rodila Spasitelja ljudskog roda.

Praznik koji je najstariji od svih praznika Bogorodice, naziva se Saborom, jer se sabiraju svi vernici, da proslave Devu Mariju.

Naziva se i Božji ili Srednji dan, i provodi se svečano, u znaku solidarnosti, milosrđa, prijateljstva. Obilaze se kumovi, prijatelji i komšije, primaju gosti.

Još se ponegde zadržao običaj koleda. Grupa maskiranih mladića obilazi kuće, pevaju koledarske pesme, želeći domaćinstvu zdravlje i napredak. Ponegde mladi u naselju, porti ili na raskršćima igraju u kolu, dok drugi na trkama, na okićenim konjima, "vijaju" Božić.

Neveste odlaze u svoj rod gde ostaju nekoliko dana.

Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, a u bogoslužbenom kalendaru i sutrašnji dan, kada se slavi Sveti arhiđakon Stefan, takođe je obeležen crvenim slovom.

Svetog arhiđakona Stefana mnoge porodice slave kao krsnu slavu.

Praznovanje traje do malog Božića, odnosno 14. januara. Ne posti se do Krstovdana. Pri susretu ljudi se pozdravljaju tradiconalnim božićnim pozdravom, rukuju i ljube.


Tagovi: SPCPraznikBožić

Povezane vesti
Najčitanije


21:21, 21.02.2021


Najnovije