Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra

Ambasador Republike Srbije u SAD, Marko Đurić, objavio je 27. avgusta na društvenoj mreži Twitter da "od danas svi građani Srbije - Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, ...
Image

Đurićeva objava na pomenutoj društvenoj mreži vrlo brzo je putem agencije Tanjug dospela u provladine medije pod naslovom „Marko Đurić zahvalio Vučiću i Petkoviću zbog dogovora sa Prištinom“.

Vest su objavili B92, RTV, TV Happy, Informer i drugi portali, ističući „dalekovidost i strpljenje srpskog tima koji su predvodili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković“, baš kako je to u svom tekstu uredno učinio Đurić.

Ambasador Republike Srbije u SAD, u svom oglašavanju na društvenoj mreži Twitter zahvalio se i „kolegama iz Stejt departmenta, zameniku pomoćnika državnog sekretara Gabrijelu Eskobaru i ambasadoru SAD u Beogradu Kristoferu Hilu, kao i predstavnicima EU“, te istakao da su „jednostrane mere vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija izazvale aktuelnu krizu na Kosovu“, kao i da „kontinuirano odbijanje Prištine da primeni sporazume iz Brisela i Vašingtona nastavlja da bude akutni izazov za regionalnu stabilnost“.

Podsetimo, građani Srbije su uz dva kraća prekida, mogli sve vreme slobodno da putuju na Kosovo i Metohiju uz svoje lične karte.

Bilo je kratkotrajnih problema 2011. i 2015. godine, ali su oni brzo prevazilaženi suspendovanjem spornih odluka kosovske vlade u vezi sa srpskim ličnim kartama.

Podsetimo, sporazum o slobodi kretanja između Beograda i Prištine postignut je 2011. godine i novi dogovor, za sada samo usmeni, oslanja se upravo na njega.

„Dogovor je usmeni. Pisani je postignut 2011. godine“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je vest o postizanju sporazuma saopštio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Međutim, uprkos verbalnom „apgrejdu“ više od decenije starog sporazuma o slobodi kretanja, Đurić je još jednom iskoristio priliku da za najnovije tenzije optuži „drugu stranu“, pre svega Aljbina Kurtija, a sve zasluge pripiše „dalekovidosti i strpljenju tima Vučić-Petković“.

Pritom, Đurić je podvukao da je slobodno putovanje uz ličnu kartu „od danas“ moguće „trajno“, koristeći pri tom vrlo sličnu jezičku konstrukciju onima koje kosovski Albanci toliko vole kada pominju sporazum Beograda i Prištine – konačan, finalni, ma gotovo trajan jedan sporazum.

Baš kao i mit o ovom sveže „apgrejdovanom“, verbalnom sporazumu, koji je valjda jednako vizionarski i bez imalo strpljenja srušio najpre sam predsednik Srbije, što i nije bilo teško, jer je za očekivati da će među svim građanima Srbije – Srbima, Albancima, Bošnjacima, Mađarima, Romima, Gorancima i ostalima biti i onih koji će na put poći u sopstvenom vozilu, a ograničavajući faktor za „slobodno putovanje uz njihovu ličnu kartu“ mogu biti registarske tablice.

„Aljbin Kurti je rekao da on očekuje da do oktobra meseca neće više biti nevažećih tablica na KiM. To znači da on želi sukobe i da želi nastavak problema. Jasno je da tu ne postoji ni prostor, jer oni nemaju ni sporazum na koji bi mogli da se pozovu u ovom trenutku“, kazao je Vučić.

Vučiću se danas u razmišljanjima pridružila i bivša/buduća premijerka Srbije Ana Brnabić, koja takođe tvrdi da za Srbiju dolazi period nestabilnosti od 1. septembra, jer još nije postignut dogovor o tablicama.

Kosovski premijer „Aljbin Kurti nije spreman ni na kakav kompromis, mi smo predložili rešenje – statusno neutralne KS tablice, on to nije hteo da prihvati“, navela je ona za RTS.

Prirodno je pretpostaviti da je, kao bivšu i buduću premijerku, zbog toga „Kosovo i Metohija najviše tišti u ovom trenutku“.

Isto ono Kosovo koje tokom svih svojih prethodnih mandata (od 2017. godine na ovamo) nijednom nije posetila.

Tako zvaničnici Vlade Srbije nastavljaju sa proverenim metodama „paljenja“ i „gašenja“ podobnog medijskog prostora, dok sebe predstavljaju kao „strpljive vizionare“ čiji rad garantuje „mir, stabilnost, sigurnost i bezbednost“.

Najčešče verbalno i na daljinu, onlajn takoreći, sa trajnog zvaničnog Twitter ili Instagram naloga.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.