Đurić: Novi dokumenti EU i SAD novi izvor pravne sigurnosti na severu Kosova

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je da novi dokumenti EU, SAD u KFOR predstavljaju novi izvor političke i pravne sigurnosti na severu Kosova i Metohije, kojima je pravna i politička pozicija ...
Image

„Verujem da ćemo u narednom periodu snažnim jedinstvom sa našim narodom na KiM, uz hladne glave, taktičnošću i mudrošću nastaviti da u veoma složenim medjunarodnim okolnostima pomeramo stvari u korist prava srpskog naroda i mira za sve“, napisao je Đurić na Tviteru.

Kazao je da mu zajedničko saopštenje SAD i EU, saopštenje KFOR, i puštanje bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića u kućni pritvor, daju utisak „da smo nešto bliži očuvanju mira“, uz nešto veći stepen zaštite srpskih nacionalnih i državnih interesa nego pre krize „izazvane delovanjem Kurtija“.

Bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić, pušten je u kućni pritvor, SAD i EU su dale garancije da spiskovi za hapšenje Srba sa Kosova i Metohije ne postoje, odnosno da neće biti procesuirani oni koji su bili na barikadama, a KFOR da kosovske bezbednosne snage ne mogu da ulaze na sever Kosova bez njihove i dozvole četiri gradonačelnika većinski srpskih opština.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je Srbe sa severa Kosova i Metohije da uklone barikade jer su njihovi zahtevi ispunjeni, a oni su najavili da će mu na večerašnjem sastanku u Raški saopštiti konačnu odluku.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.