21:36, 23.06.2022 Izvor: GračanicaOnlajn

Dušici Savić iz Parteša neophodna pomoć za lečenjeDvadesetosmogodišnjoj Dušici Savić iz Parteša, na Kosovu i Metohiji, prošle godine je dijagnostikovan tumor na bubregu, RCC. Od tada počinje njena noćna mora i borba za život. Porodica Savić, raseljena iz Cernice, živi od socijalne pomoći. Jedna terapija, koju na 14 dana prima Dušica, košta oko 4.000 evra.

dusici-savic-iz-partesa-neophodna-pomoc-za-lecenje

Foto: N. Milosavljević

Dušica je nekada bila zdrava devojka sportskog duha, nikada nije imala zdravstvenih problema. Oktobra meseca prošle godine sve se promenilo i tada počinje njena borba.

“Iznenada, nikakakav simptom nije postojao pre toga. To je bilo krajem oktobra. Mi smo mislili da je kičma, lečili su me od kičme, međutim, ispalo je da nije kičma, da je tumor bubrega. Ja sam 1. novembra hospitalizovana, u Beogradu, na Odeljenju tranplantacione urologije, tamo sam bila više od 40 dana. Tamo su mi govorili ''biće, biće, operisaćemo te, sklonićemo, na kraju ništa nije bilo. 13. decembra me puštaju kući i kažu 'nema za tebe leka'”, priča Dušica Savić.

Ova mlada devojka nije odustala, već je zahvaljujući ljudima dobrog srca, koji su prikupili novac, 16. decembra otišla u Tursku.

“U Turskoj su mi dali velike šanse, digli su me bukvalno. Dali terapije. Ponovo, druga biopsija je bila, sve iznova i posle tih terapija sam bila sasvim u redu”, govori Dušica.

Doktori su Dušici zakazali operaciju 13. juna, u Beogradu, međutim, njeno stanje se pogoršalo, pa je ona odložena. Do kada će primate terapije, ne zna ni ona, a ni lekari.

“Evo, deveti mesec borim se, ljudi sakupljaju koliko mogu. Svakog meseca. Turska nas je koštala previše. Mislili smo ponovo da idemo za Tursku, ali je preskupa. Sada imamo PET-CT snimanje koje košta od 700 do 1.000 evra.”

Međutim, Dušičina jedna terapija košta oko 4.000 evra, a prima ih na 14 dana. Puno košta i odlazak u Tursku, u koju ona više zbog zdravstvenog stanja ne može, pa po lek u Istanbul odlazi njen brat.

“Sada tamo uzimamo terapije, primamo ih u Beogradu, zato što Dušica ne može da putuje avionom. U Beogradu plaćamo privatan smeštaj, svoj privatan prevoz koristimo. Isto tako i u Turskoj. Koliko novca je potrebno zaista ne znamo ni mi, ni klinika, jer se desi da radimo novo snimanje, onda se promeni lek, promeni se terapija”, kaže Dušičin brat blizanac, Dragan Savić.

Ovih dana se u Kosovskom Pomoravlju organizuju događaji za prikupljanje novčane pomoći za Dušičino lečenje. Večeras je Muzička škola “Stevan Hristić” iz Stanišora održala koncert filmske muzike.

Svi koji su u mogućnosti da pomognu, to mogu uraditi preko sledećih računa za uplatu:

Tekući račun za uplatu: 205-9001025537830-14

Na ime Dušica Savić, selo Cernica, Kosovo i Metohija

Devizni račun: 9031019123630

Na ime Mirjana Savić, selo Cernica, Kosovo i Metohija

IBAN RS35205903101912363089

Na ime Mirjana Savić, selo Cernica, Kosovo i Metohija

GračanicaOnlajn
Tagovi: Humanitarna pomocParteš/Pasjane

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije