Zvečan: Dva slučaja zaraze šugom u vrtiću, jedno odeljenje u izolaciji, situacija nije alarmantna

U predškolskoj ustanovi „Lane“ u Zvečanu potvrđena su dva slučaja zaraze šugom, a jedno odeljenje je iz predostrožnosti poslato u sedmodnevnu izolaciju. ...
Image

Nakon što se u javnosti i na društvenim mrežama proširila informacija da se u zvečanskom vrtiću „Lane“ pojavila šuga, te da sanitarna inspekcija pregleda ustanovu i da postoji mogućnost zatvaranja, direktorka Laneta Zorica Keljanović u izjavi za KoSSev portal demantovala je deo ovih navoda.

Kako je precizirala, sanitarna inspekcija nije dolazila u ustanovu, već je ona pozvala Higijenski zavod, a nakon što je jedan roditelj izrazio sumnju da je njegovo dete zaraženo šugom.

Nakon pregleda deteta, kako je kazala Keljanović, utvrđeno je da dete nema šugu, odnosno da se dete lečilo terapijom za šugu i da je sada nema.

„Da li je dete pre toga imalo ili nije imalo, ja stvarno ne znam. To nije bilo u mojoj nadležnosti, niti me bilo ko od roditelja obavestio, jer su bili praznici, dete nije dolazilo, ja ne znam šta se dešavalo“, kazala je Keljanović.

Epidemiolog je, kaže Keljanović, savetovao da se grupa koju pohađa dete sa preležanom šugom prati, odnosno promene na njihovoj koži.

Praćenjem saveta epidemiologa, jedna od vaspitačica prijavila je direktorki da je jedno dete bolesno, i ima osip, ali, prema njenim rečima, lekar je detetu ustanovio virusnu infekciju, i nije potvrdio šugu.

Keljanović je, ipak, od Higijenskog zavoda zatražila da pregledaju svu decu, s obzirom na dug period inkubacije šuge, koji može biti od 4 do 6 nedelja.

Nakon što su epidemiolog i dermatolog pregledali svu decu koja pohađaju predškolsku ustanovu „Lane“, kako je kazala Keljanović, utvrđeno je da niko nema simptome, ali je, kako je podvukla, donešena odluka o preduzimanju preventivnih mera za suzbijanje širenja zaraze – sedmodnevna izolacija jednog odeljenja i tretman za šugu za svu decu, roditelje i vaspitače. Ujedno, kazala je da se prostorije redovno dezinfikuju.

Ipak, kako je kazala, „ona nije dobila potvrdu sa imenom i prezimenom zaraženih“.

Epidemiolog: Reagovalo se na vreme, nema mesta panici

Epidemiološkinja Desanka Novaković za KoSSev portal kazala je da je šuga potvrđena kod dva deteta, odnosno da je jedno imalo šugu, ali je sada izlečeno, a da drugo dete ima kliničke simptome, to jest, promene na koži.

Situacija, kako je kazala Novaković, nije alarmantna. Potvrdila je da su pregledana sva deca koja pohađaju vrtić, kao i vaspitači, te da je utvrđeno da niko nema simptome.

„To su potvrdile u vaspitačice koje su i ovu decu koja su bila bolesna isto gledale. Kažu da ni kod njih nije bilo kožnih promena na početku, tako da je u početku to bilo teško i dijagnostikovati“, kazala je Novaković u izjavi za KoSSev.

Ujedno je poručila da nema propusta, te da se na vreme reagovalo, a da je, kako je kazala i direktorka vrtića „Lane“, jedno odeljenje iz predostrožnosti, iako nema promena, s obzirom na dug period inkubacije šuge, poslato u izolaciju na nedelju dana.

„Sedam dana zbog toga što se tretman tim preparatima protiv šuge i šugarca koristi sedam dana“, objasnila je Novaković, i dodala da je naloženo svoj deci, roditeljima i vaspitačima da koriste tretman iz predostrožnosti.

Novaković je apelovala na sve da se pridržavaju tretmana, iako nema promena, a s obzirom na dug period inkubacije šuge.

„Ova bolest nije nikakav bauk, javlja se u kolektivima i nije uvek vezana samo za loše higijenske uslove, nego padom imuniteta. Posle ove duge pandemije su nam zakucale na vrata mnoge bolesti za koje se smatralo da su donekle iskorenjene. To je bolest koja se prenosi kontaktom, putem kontaminiranog rublja, posteljine i slično“, objasnila nam je epidemiološkinja.

Da u vrtiću „Lane“ postoji šuga, da sanitarna inspekcija pregleda ustanovu, te da postoji mogućnost njenog zatvaranja, u javnost je izneo meštanin severnog dela Kosovske Mitrovice Ivan Miletić objavivši na svom Fejsbuk profilu fotografiju SMS poruke sa ovim sadržajem. Poruka sadrži i optužbu na račun direktorke PU „Lane“ Zorice Keljanović – da je slučajeve zataškala i „krila svoju odgovornost“.

Miletić je potom u izjavi za KoSSev kazao i da mu je Keljanović, usled njegove objave, telefonom pretila „da će mu namestiti“.

Keljanović je njegove navode demantovala, poručivši da mu nije pretila, već da mu je kazala da će ga tužiti zbog narušavanja ugleda.

KoSSev


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.