Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS pisali EU: Plan za Kosovo ništavan, u potpunosti protivan pravnim propisima RS

Dvadeset osam narodnih poslanika parlamentarne opozicije u Srbiji, koju čine četiri stranke (Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS), uputili su danas pismo na više adresa u Evropskoj uniji, ...
Image

Pismo je upućeno – visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Žozepu Borelu, specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku, Savetu Evrope, ambasadama država članica EU koje nisu priznale Kosovo – Španiji, Rumuniji, Grčkoj, Kipru i Slovačkoj i poslanicima Evropskog parlamenta.

„Nacrt Predloga sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je ništavan i ne može proizvesti pravno dejstvo u međunarodnopravnim odnosima. U tom smislu ukazujemo da je navedeni predlog u potpunosti protivan pozitivnopravnim propisima Republike Srbije. Reč je o većem broju zakonskih propisa i podzakonskih akata: Ustav RS, Zakon o predsedniku Republike, Zakon o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora. Reč je o imperativnim pravnim propisima koji proizvode pravno dejstvo i koji su deo pravnog poretka Republike Srbije“ – navodi se u pismu koje su objavile Dveri. 

Dalje su naveli da su svi akti, radnje i realizacija Predloga sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije protivni normama međunarodnog prava i pravnom poretku Republike Srbije.

„Predlažemo Vam da uzmete u obzir navode iz ovog pisma, kao i relevantne izvore međunarodnog prava i pravne propise Republike Srbije, koji mogu da predstavljaju sasvim adekvatan putokaz za sagledavanje navedenog predloga“ – dodaje se u pismu. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.