18:32, 02.08.2020Izvor: Alo.rs

Dvor srpske kraljice Jelene Anžujske otkriven na dnu GazivodaMeđunarodni tim podvodnih arheologa i naučnika, posle višemesečne pripreme i pretrage, ispod površine ovog jezera na severu Kosova, pronašao je neprocenjivo kulturno i istorijsko blago.

dvor-srpske-kraljice-jelene-anzujske-otkriven-na-dnu-gazivoda

Foto: Wikipedia

Tajna skrivena gotovo pola veka na dnu jezera Gazivode, koje je nastalo 1977, konačno je “isplivala“ na površinu. 

Svedočanstvo o tome kako je živela i vladala srpska vladarka proglašena sveticom, sadržaće delove igranog i dokumentarnog filma. 

Rasvetliće zašto je majka svetog kralja Milutina, prabaka Dušana Silnog, i posle osam vekova i dalje intrigantna, i zašto je bila ispred vremena, ne samo svog, već i našeg.

Kao posebna senzacija projekta je mogućnost da su istraživači otkrili mesto na koje su prenete mošti Jelene Anžujske, za kojima se decenijama traga. Trejler za film koji se poslednjih dana nalazi na Jutjubu samo golica maštu, ali i uverava da je u pitanju projekat visokog kvaliteta, vrhunske produkcije i sa ozbiljnom stručnom podrškom.

Osim naših stručnjaka, istraživanja koja su na Kosmetu rađena tokom ledenih januarskih dana, ne bi uspela bez pomoći podvodnih arheologa iz Rusije.

“Neizmerno sam zahvalan entuzijastima koji dele našu strast prema takvim otkrićima, značajnim ne samo za Srbiju, jer spadaju u tragove svetske kulturne baštine”, kaže Dušan Jovović. 

“Njih oko četrdeset došlo je kombijima iz Sankt Peterburga sa opremom vrednom dva i po miliona evra. 

Samo činjenica da su na “minus 100“, kada je najbolja vidiljovost pod vodom, danima ronili, govori o snazi i važnosti ovog poduhvata.

Njihova lica, kada su izranjali, radosna i preneražena od onoga što su videli, nedvosmisleno svedoče o vrednosti ovih otkrića.

Iako je mladi umetnik uspeo da animira domaće i strane naučnike, da potroši sopstvenu ušteđevinu da bi iza sebe ostavio nešto vrednije od novca, projekat neće moći da bude nastavljen bez podrške države.

Ostaci škole za dame

Među podvodnim otkrićima su i ostaci škole za dame, verovatno prve srpske prosvetiteljke Jelena Anžujske, kao i delovi dvorca u potopljenom selu Brnjak, odakle je upravljala teritorijom ondašnje Zete, Trebinja, Plavom i Poibarjem,  objašnjava Jovović.

“U školu koju je osnovala upisivala je siromašne devojke, učila ih pismu, muzici, vezu, pismenosti, a zatim ih udavala za srpsku vlastelu. Veruje se da je kroz tu školu prošla i carica Milica. Istorija svedoči da kralj Milutin verovatno ne bi bio to što jeste da nije imao tako obrazovanu, mudru i dalekovidu majku”, zaključio je Jovović.
 


Tagovi: KulturaZubin PotokGazivodeKosovo

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije