11:29, 25.05.2020Izvor: Koha, RTK, FoNet, N1

EK: Izjave Borela i Lajčaka o Kosovu konzistentne, drugačija tumačenja netačnaEvropska unija pokazuje jedinstvo u svom pristupu olakšavanju dijaloga između Kosova i Srbije, uprkos kontradiktornim izjavama u vezi sa opcijama i kompromisima koje strane mogu da čine, piše prištinski list Koha ditore.

ek-izjave-borela-i-lajcaka-o-kosovu-konzistentne-drugacija-tumacenja-netacna

Foto: Novo vrijeme

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je pre nekoliko dana da je mogućnost teritorijalne razmene između Kosova i Srbije, stvar o kojoj stranke treba da odluče, dok je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, isključio tu mogućnost.

Iz Evropske komisije je saopšteno da je EU jedinstvena po okvirima i principima koje treba slediti u dijalogu, i da nema razlika u stavovima, prenosi Koha.

"Izjave visokog predstavnika Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, konzistentne su i u skladu sa našim dugogodišnjim stavovima, a tvrditi drugačije je pogrešno tumačenje i u stvari je netačno. Borel je dosledno branio stav da Srbija i Kosovo treba da reše sva otvorena pitanja bez odlaganja - ovo je prioritet Evropske unije i takođe bi trebalo da njima bude prioritet", rekao je za Koha Ditore portparol EK Peter Stano.

Što se tiče sadržaja konačnog sporazuma, on prema rečima Stana, mora biti u skladu sa zakonima i vrednostima Evropske unije, i u skladu sa međunarodnim pravom.

Na veće učešće u ovom procesu upozorile su Nemačka i Francuska, preko ministara spoljnih poslova, oni su govorili o hitnosti nastavka dijaloga pomenuvši mogućnost organizovanja drugog samita u Parizu, prenosi RTK.


Tagovi: DijalogEUŽozep BorelMiroslav Lajčak

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije