14:32, 28.12.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

EK usvojila paket od 70 miliona evra za rani pristup vakcinama protiv COVID-19 na Zapadnom BalkanuEvropska komisija usvojila je danas paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera Zapadnog Balkana vakcinama protiv COVID-19, koje su nabavile države članice EU. 

ek-usvojila-paket-od-70-miliona-evra-za-rani-pristup-vakcinama-protiv-covid-19-na-zapadnom-balkanu

Foto: Novo vrijeme

Komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji, istakao je da je tokom pandemije, EU pokazala da Zapadni Balkan tretira kao privilegovane partnere, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije u Prištini.

“U ovom duhu nastavljamo da radimo i kada je reč o vakcinama, preduzimajući rane korake koji omogućavaju brz početak kampanja vakcinacije za kritično osoblje i najugroženije grupe u regionu. Brza vakcinacija biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socioekonomskog oporavka za Zapadni Balkan”, poručio je Varhelji.

Kako se ističe, paket će biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju. 

To će, dodaje se, Zapadnom Balkanu omogućiti da nabavi određeni broj vakcina iz Ugovora o avansnoj kupovini EU, sa šest proizvođača, pri čemu će pojedine države članice EU svoj unapred dobijen deo doza deliti sa drugima. 

“Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAKS, svetska ustanova koja obezbeđuje podjednak i univerzalan pristup vakcinama protiv COVID-19, a svi partneri Zapadnog Balkana su se već prijavili, očekuje se da će isporuka vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanja vakcinacije u EU. Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih ugovora EU, omogućiće regionu da započne vakcinaciju paralelno sa državama članicama EU”, ističe se u saopštenju. 

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomažu region u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu sa preporukama Komisije, kako bi se obezbedila odgovarajuća priprema kampanja i neprimetno upravljanje vakcinama. EU finansira i projekat sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), kako bi se potpomoglo upravljanje logistikom i isporukom vakcina, zaključuje se u saopštenju.


Tagovi: EUOliver VarheljiKorona virusBalkan

Povezane vesti
Najčitanije


16:03, 05.03.2021

22:32, 01.03.2021


Najnovije