Eko art fest sa nizom raznovrsnih aktivnosti: Otvoren nagradni konkurs za grafičko rešenje plakata

Tokom leta i jeseni na severu Kosova i Metohije održaće se četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački „Akvarijus“, realizuje se pod sloganom ...
Image

IV Eko art festival odvijaće se u nekoliko programskih celina: „Umetnost sa otpada“, „Ekološki heroji“, „Oda prirodi“, „U tvojim godinama“, „Eko umetnost“.

Kako najavljuju organizatori – u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku biće organizovani brojni umetnički programi, edukativno-umetničke radionice za mlade svih uzrasta (osnovna i srednja škola, studenti), a kao gosti festivala Kosovo će posetiti i umetnici (pisci, slikari, muzičari) koji su se ujedno istakli i kao borci za zaštitu životne sredine.

Prva aktivnost održana je jula i podrazumevala je sakupljanje otpadnog materijala od kojeg će deca i studenti praviti umetničke predmete u okviru programske celine „Umetnost sa otpada“.

Osim što je u toku nagradni konkurs za grafičko rešenje plakata koji je otvoren do 15. septembra, najuspešnija deca koja će učestvovati u nekoj od programskih celina festivala kao nagradu dobiće priliku da borave u nekom od eko kampova u regionu. Ukupan nagradni fond za takmičarske delove festivala iznosi 2.400 evra.

Detalji nagradnog konkursa za plakat dostupni su OVDE

Cilj Eko art festivala je da mladi na zanimljiv i efikasan način steknu svest o ekologiji i umetnosti kao disciplinama koje mogu koegzistirati, prožimati se, stvoriti celinu, kontekst kulture života. Takođe, kroz raznovrsne programe i aktivnosti, učesnici festivala su u prilici su da steknu teorijska znanja i praktične veštine u korišćenju ekološkog materijala i upotrebi otpadnih materijala u umetničke svrhe – navode organizatori. 

Ideja za Eko art fest nastala je 2018. godine u nameri da se, putem umetnosti, podigne ekološka i kulturna svesti mladih ljudi koji žive i borave u Kosovskoj Mitrovici, i na Kosovu i Metohiji, gde je, kako objašnjavaju organizatori, zanemarivanje životne sredine naročito izraženo. Budući da je stanje poremećenog ekološkog bilansa, koje utiče na čitavu planetu, najviše prouzrokovao sam čovek, tema Eko art festivala u celini jeste nestabilna ekološka ravnoteža.

Više o Eko art festu i dešavanjima možete pročitati na zvaničnoj Internet stranici festivala. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.