Ranilug: Eksplozivnom napravom na lokal poslanika Srpske liste; Srpska lista i Kancelarija za KiM osudili

Na lokal koji se nalazi u sastavu porodične kuće poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova, Zorana Maksimovića iz Raniluga, sinoć oko 23 sata bačena je eksplozivna naprava - izvestio je Kosovo online.
Image
Foto: Kosovo online

Vest je ažurirana u 22.30

Kako je Maksimović potvrdio za Kosovo onlajn, ručna eksplozivna naprava bačena je na baštu lokala koji je u tom trenutku bio zatvoren.

„Mi smo bili na odmoru, kod kuće je bila samo ćerka, sin je izašao. Svi su čuli eksploziju, ali nisu znali o čemu se radi, i niko nije video ko je to učinio. Na sreću, nastala je samo manja materijalna šteta. Slučaj je prijavljen policiji, izvršili su uviđaj, bili su policajci iz Gnjilana i Prištine. Istraga je u toku, i ne bih mogao ništa više da kažem“, rekao je Maksimović za Kosovo online.

Dodatne informacije u vezi sa slučajem zatražili smo od kancelarije za informisanje Kosovske policije. Do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.

Kosovska policija je, u međuvremenu, objavila saopštenje na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Potvrđuju da se slučaj dogodio sinoć, a da je prijavljen danas, u 14:15 časova.

„Relevantne jedinice patrolne policije, istražitelji policijske stanice Raniluga, regionalni istražitelji, uključujući Regionalno odeljenje za tehnološki kriminal i Jedinica za rukovanje eksplozivnim sredstvima – odgovorili su na slučaj. Sa mesta događaja je saopšteno da u ovom slučaju niko nije zadobio telesne povrede, osim manje materijalne štete. Policija nije razgovarala sa vlasnikom lokala, jer je trenutno na odmoru van Kosova“ – navode.

Okolnosti slučaja i dalje istražuju regionalni policijski istražitelji u punoj koordinaciji sa tužilaštvom – dodaju.

Reakcije

„Najoštrije osuđujemo napad eksplozivnom napravom na imovinu poslanika Srpske liste Zorana Maksimovića u Ranilugu i zahtevamo da se najhitnije pronađu i privedu pravdi odgovorni za ovaj gnusni čin koji je uznemirio sve Srbe, posebno u Kosovskom pomoravlju“ – naveli su iz Srpske liste.

Ističu da je potrebno najhitnije utvrditi „sve činjenice i okolnosti ovog napada“.

„Ne želimo da prejudiciramo tok istrage ali serija napada na Srbe na jugu Kosova i Metohije posledica je retorike režima u Prištini i nekažnjivosti prethodno počinjenih nedela. Delimo stav građana da je nebezbednost Srba posledica i pasivnosti nadležnih bezbednosnih institucija, kako lokalnih tako i međunarodnih koji su odgovorni za bezbednost svih građana pa i Srba na ovim prostorima“ – dodali su.

„Napad u kome tek pukom srećom niko nije povređen, mora se najozbiljnije shvatiti i tretirati sa dužnom pažnjom, jer šalje Srbima i njihovim legitimnim predstavnicima poruku da nisu bazbedni u svojim domovima, na svom kućnom pragu. Pozivamo međunarodne predstavnike da svojim autoritetom pomognu da se rasvetle sve okolnosti ovog mučkog napada koji ne sme ostati još jedan nerasvetljen etnički incident“ – poruka je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.