18:31 | 02.04.2020 Izvor: Radio Kontakt Plus

Emisija Sporazoom: “Pad vlade u epidemiji koronavirusa”Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazoom",  govorili su Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.

emisija-sporazoom-pad-vlade-u-epidemiji-koronavirusa

Foto: Sporazoom

Izglasavanje nepoverenja Vladi i aktuelnom premijeru Aljbinu Kurtiju bilo je više nego očekivano, ocenio je gostujući u novom "Sporazumu" Augustin Paljokaj.

“Od objavljivanja rezultata izbora bilo je vidljivo da stara garda u DSK ne želi sporazum sa Samoopredeljenjem Aljbina Kurtija. Samo su tražili razlog da se Vlada uopšte ne izglasa ili da izbegnu odgovornost u slučaju neuspeha pregovora o stvaranju Vlade”, tvrdi Paljokaj.

Sa njegovim mišljenjem saglasna je i direktorka Evropskog pokreta Srba Rada Trajković, koja je istakla da problemi u aktuelnoj vladi, datiraju još od njenog konstituisanja, te da je "ovo bio samo epilog čitave priče".

“Unutar DSK su od početka postojali ljudi koji su bliski Hašimu Tačiju i koji su samo čekali trenutak da mu dokažu lojalnost i učestvuju u rušenju vlade”, ističe Trajković.

Strah od hvatanja u koštac sa situacijom na Kosovu i u njegovom društvu, doveo je do toga da Kurtijevoj vladi bude izglasano nepoverenje, siguran je Dušan Janjić.

“Mislim da se Kurti, kad je shvatio da ne može da se nosi sa situacijom na Kosovu, odlučio da vlada iz opozicije”, tvrdi Janjić.

Kosovski predsednik Hašim Tači održao je odvojene konsultacije sa liderima Samoopredeljenja, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova o daljim merama, nakon što je Skupština izglasala nepoverenje Vladi. 

Dok se Aljbin Kurti založio za nove izbore, Isa Mustafa i Kadri Veselji, dali su prednost formiranju nove vlade. Tači je poručio da će delovati transparentno, u dogovoru sa strankama, i u skladu sa Ustavom Kosova.

Kako će situacija na Kosovu dalje funkcionisati, u doba kada se čitav svet bori sa pandemiijom virusa Kovid-19, ostaje da se vidi.

U anketi koja je na pitanje "da li su Kosovu nakon pada vlade potrebni novi izbori", sprovedena na Fejsbuku, čak 71 odsto učesnika je odgovorilo sa "da", a 29 odsto sa "ne".

Kompletnu emisiju možete pogledati ovde:

 
Tagovi: Rada TrajkovićAnalitičariVlada KosovaDušan Janjić

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije