17:26, 18.11.2019Izvor: Hina, N1

Energetska zajednica upozorava zapadni Balkan na štetne gasove iz termoelektranaEnergetska zajednica jugoistočne Evrope, koju čini 19 država-članica Evropske unije kao i države zapadnog Balkana i Ukrajina i Moldavija, upozorila je u svom izveštaju da Kosovo, BiH i Severna Makedonija nisu ispoštovali ograničenja emisije štetnih materija utvrđena u nacionalnim planovima (NERP) za barem jedan od tri zagađivača iz termoelektrana, odnosno za okside azota, sumpor dioksid i prašinu.

energetska-zajednica-upozorava-zapadni-balkan-na-stetne-gasove-iz-termoelektrana

Foto: sandzakhaber.net

Kosovo se nije pridržavalo ograničenja za sva tri elementa, dok BiH i Severna Makedonija nisu uspele da realizuju zacrtana ograničenja emisije sumpor dioksida i prašine, navodi se u izveštaju, piše Hina, prenosi N1.

Ova agencija navodi da je pozitivnu ocenu dobila Ukrajina, za koju je navedeno da je u svojim postrojenjima "usko" ispunila gornje granice emisija, dok Moldavija izveštaj nije dostavila, a Srbija svoj nacionalni plan nije ni usvojila.

Direktor sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač upozorio je da se približava vreme u kojem će termoelektrane na ugalj morati da prestanu sa radom.

"Energetska zajednica nema vremena za gubljenje i mora da sledi korake EU povezane s provođenjem ciljeva o energetskoj efikasnosti, obnovljivoj energiji i smanjenju emisija gasova s efektom staklene bašte do 2030. godine", rekao je Kopač.


Tagovi: Električna energija

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije