Eparhija nije konsultovana o premeštanju spomenika palim borcima na groblju u Prištini

Povodom izmeštanja spomen-ploče srpskim vojnicima koji su u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu oslobodili ove prostore, Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost.
Image
Foto: ERP

Bela spomen-ploča iz 1984. godine, postavljena na pravoslavnom groblju u Prištini, a na kojoj je pored krsta ispisano “Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912–18”, premeštena je na bočnu stranu spomen-parka i nad njom se vije zastava Francuske.

Izmeštanje spomenika i postavljanje nove spomen-ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško-prizrenske.

„Ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija raško-prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Кosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen-ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu, koji su podneli velike žrtve zajedno sa ostalim savezničkim vojnicima“, navode iz Eparhije.

Na ovaj način, dodaje se, ponovo je iskazano nepoštovanje prema jednom spomen-obeležju na pravoslavnom groblju i to od strane zvaničnog gradskog preduzeća.

Iz Eparhije navode da se ovim radnjama vrši prekrajanje istorije, odnosno pokušava da se „zamagle nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima“.

„Time se pokazuje i kakva bi sudbina našeg kulturnog i verskog nasleđa bila kada bi zaštita tog nasleđa bila prepuštena isključivo kosovskim institucijama“, upozoravaju iz Eparhije.

Ujedno najavljuju da će pravna služba razmotriti sve mogućnosti kako da se spomen-ploča vrati na svoje prvobitno mesto i da se srpsko groblje u Prištini dostojanstveno sačuva u budućnosti.

„Međutim, više od svega, učestalo skrnavljenje i oštećivanje srpske duhovne i kulturne baštine na Кosovu i Metohiji nam pokazuju potrebu za višim stepenom zaštitom naše kulturne i duhovne baštine, ukoliko želimo da ta baština na ovim prostorima opstane onakva kakva jeste“, zaključuje se u saopštenju.

Nemački i francuski ambasadori u Prištini, Jorn Rode i Olivije Gero, obeležavajući Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u prisustvu gardista Kosovskih bezbednosnih snaga, su u izmenjenom spomen-parku položili venac na spomenik francuskim žrtvama.

Priština: Izmešten spomenik posvećen srpskim borcima stradalim u Velikom ratu


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.