„Eparhija nije voljna da prihvati mešanje kosovskih institucija u život naše Crkve i preuzimanje zaštite manastira Banjska“

"Eparhija raško-prizrenska je sposobna da samostalno angažuje nezavisne eksperte koji bi procenili nastalu štetu, kako bi sopstvenim i sredstvima naših dobrotvora obnovila ono što je oštećeno."
Image
Foto: Kontakt Plus

To je saopštila Eparhija raško-prizrenska povodom inicijative kosovskih institucija i ministra kulture Hajrula Čekua da kosovsko Ministarstvo kulture izvrši procenu štete u manastiru Banjska i radi na saniranju štete koja je načinjena u toku nedavnih oružanih sukoba.

„Smatramo da je načinjenu štetu svakako neophodno popraviti i naša Eparhija već godinama radi uz pomoć domaćih i međunarodnih dobrotvora na obnovi i zaštiti svojih svetinja, manastira Banjska, koji je jedna od najvažnijih zadužbina Svetog kralja Stefana Milutina iz 14. veka“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, duboko su razočarani izjavama ministra kulture koji je u svojim javnim izjavama na Tviteru „ponovo odbio da navede pravo ime naše crkve, izostavljajući i da se radi o manastiru Srpske pravoslavne crkve, u kome se inače redovno služe službe, u kome živi monaško bratstvo i gde dolaze brojni poklonici radi molitve“.

„Na ovaj način ne samo da se ponovo prisvaja kulturna baština Srpske pravoslavne crkve i negira njen identitet, već ispada i da je bitnije to što je manastir pre hiljadu godina bio ranohrišćanska svetinja nego da se radi o živom manastiru, što govori o pravom odnosu kosovskih institucija prema našoj kulturnoj baštini“, ocenjuju.

Ukazuju i da Manastir Banjska nije samo kulturno istorijski-spomenik, već pre svega svetinja SPC, koja je od velikog značaja za duhovni život vernog naroda, posebno na severu Кosova.

„Gospodin Čeku u svojoj objavi govori o ranohrišćanskoj crkvi, iako se zna da je manastir Banjska od 14. veka jedna od najznačajnijih svetinja SPC i grobna crkva Svetog kralja Milutina, koja je poslednjih godina značajno obnovljena“, dodaje se u saopštenju.

Ujedno ukazuju da se Eparhija raško-prizrenska već godinama suočava sa kontinuiranim negiranjem crkvenog i duhovnog identiteta SPC na Кosovu i Metohiji, u čemu, dodaju, u poslednje vreme prednjači upravo pomenuti ministar.

„Istovremeno, SPC na Кosovu i Metohiji se od tih istih institucija negiraju osnovna verska prava, što se najbolje vidi u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda Кosova o zemlji manastira Visoki Dečani, koja nije upisana u opštinski katastar već sedam godina, uprkos stalnim apelima međunarodnih predstavnika i uglednih međunarodnih organizacija koje se bave verskim pravima i zaštitom kulturne baštine“, takođe ukazuju.

Istovremeno navode i da SPC kosovske institucije „uporno odbijaju pristup jednom broju naših verskih objekata, gde naši vernici i sveštenstvo ne mogu da pristupe“, što je takođe, ocenjuju, protivno ne samo međunarodnim standardima o verskim slobodama, već i kosovskim zakonima, koje bi, kako navode, te institucije prve morale da poštuju.

„Кosovske institucije trenutno rade i na usvajanju zakona sa namerom da se ukinu neka od poslednjih prava koja su ostala Srpskoj pravoslavnoj crkvi od tzv. Ahtisarijevog plana, iako se radi o pravima koja su međunarodno garantovana“, naglašavaju.

Zbog svega, ističu, „u takvoj neprihvatljivoj situaciji, naša Eparhija nije voljna da prihvati mešanje kosovskih institucija u život naše Crkve i preuzimanje zaštite manastira Banjska“.

„Ovu inicijativu pre svega vidimo kao politički čin koji ima za cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine SPC na Кosovu i Metohiji pod političku kontrolu kosovskih institucija, već i kao korak ka daljoj degradaciji naših osnovnih verskih sloboda i prava i kulturnoj aproprijaciji naših crkava i manastira“, naglašavaju iz Eparhije.

Poručuju da je Eparhija raško-prizrenska sposobna da samostalno angažuje nezavisne eksperte koji bi procenili nastalu štetu.

„Kako bi sopstvenim i sredstvima naših dobrotvora obnovila ono što je oštećeno, kao što je činila i u slučaju drugih crkava i manastira koji su pretrpeli oštećenja ili bili skoro uništeni od strane albanskih ekstremista u poslednjih dvadesetak godina“, zaključuje se u saopštenju.

Ministarstvo kulture Srbije: Prištinske vlasti pokušavaju da falsifikuju i otmu srpsko kulturno nasleđe

Kosovska vlada: Saniraćemo štetu pričinjenu manastiru Banjska


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.