10:33, 27.02.2021Izvor: Radio Kontakt Plus

Eparhija podržala Vučićevu inicijativu o pomoći Srbima na KiMEparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije, Aleksandra Vučiića, o pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

eparhija-podrzala-vucicevu-inicijativu-o-pomoci-srbima-na-kim

Radio Kontakt Plus

Iz Eparhije navode da će najavljena pomoć znatno doprineti ekonomskom oporavku naroda koji je dodatno ugrožen zbog nedavnih poplava i pandemije koronavirusa, navodi se u saopštenju iz ERP.

U saopštenju se dodaje da pozdravljaju i najavu gradnje КBC u Gračanici i modernizaciju postojećeg КBC u Кosovskoj Mitrovici, kao i ulaganja u obrazovne ustanove i infrastrukturu u srpskim sredinama. 

„Кosovska Mitrovica i Gračanica su dva centra od ključnog značaja za zdravstvo i obrazovanje našeg naroda na Кosovu i Metohiji. Ovim najavama i konkretnim merama koje će biti preduzete, država Srbija jasno šalje poruku da čvrsto ostaje uz svoj narod na Кosovu i Metohiji, i severno i južno od reke Ibar, što će značajno doprineti ohrabrenju i pomoći onima koji su u teškoj ekonomskoj situaciji“, ističe se u saopštenju.

Ukazuje se da Eparhija već godinama, uz pomoć Кancelarije za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, opstaje sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u veoma teškim bezbednosnim i ekonomskim uslovima. 

„Ovo je prilika da se još jednom, i na ovaj način, zahvalimo našoj državi i našem narodu koji živi u centralnoj Srbiji i dijaspori, na svoj pomoći koju nam nesebično pružaju“, navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije napominju da je “nama, koji danas živimo na prostoru Кosova i Metohije, sasvim jasno da su naša država i Crkva od ključnog značaja za opstanak naroda i očuvanje Кosova i Metohije“. 

„Doprinoseći, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti, imamo istorijsku obavezu da zaštitimo i očuvamo ono što posedujemo i posebno time, da ohrabrimo naš narod na život, koji je i pored svih nevolja i nedaća ostao na ovim prostorima. Mi se iskreno nadamo, ako Bog da, da će i oni, koji su pod raznim pritiscima morali da se odsele, da će se u dogledno vreme vratiti svojim domovima i ognjištima, gde god je to moguće.“

Iz Eparhije poručuju da Crkva ostaje i dalje duboko posvećena jačanju jedinstva u srpskom narodu, oko vekovnih svetinja i duhovnih vrednosti, koje su srpski narod vekovima i očuvale na ovim svetim prostorima.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je juče, nakon sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije u Kuršumliji, da će posebnu finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Kosovu, i to nezaposleni po 200 evra, dok će svi zaposleni kao i svako dete dobiti po 100 evra.

Takođe je najavio da će biti realizovan projekat obnove KBC Kosovska Mitrovica, da će se graditi novi KBC Gračanica, radiće se i nova zgrada Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, kao i da će biti urađen magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice.


Tagovi: Eparhija Raško-prizrenskaVladika TeodosijeAleksandar VučićPomoć

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije