Eparhija raško-prizrenska: Odgovor na klevete Srpskog nacionalnog veća

Reakcija Eparhije raško-prizrenske
Image
Foto: Kontakt Plus

Eparhija raško-prizrenska ponovila je svoj ranije izrečeni stav da Srpska pravoslavna crkva nije politička organizacija koja treba da bude „poligon bilo kojim organizacijama i pokretima za organizovanje političkih skupova“.

Ova reakcija usledila je povodom najnovije izjave Srpskog nacionalnog veća, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i Srpskog nacionalnog fronta u vezi sa održavanjem Crkveno-narodnog sabora Srba sa Кosova i Metohije, za koju Eparhija smatra da sadrži „čitav niz neosnovanih tvrdnji“.

Ostatak saopštenja prenosimo u celosti:

„Srpska Pravoslavna Crkva je najstarija srpska duhovna i narodna institucija na ovim prostorima, koja neprekinuto vekovima deluje, šireći evanđelje, okupoljajući narod oko vere u Hrista Gospoda. Naše sveštenstvo i monaštvo sa vernim narodom ostaje i opstaje u najtežim uslovima zahvaljujući čvrstoj veri da jedino pouzdanjem u Boga možemo da ostanemo ono što jesmo. Zajedno smo sa narodom proživljavali sva stradanja, radili na obnovi naših svetinja i svakodnevno dočekujemo poklonike iz svih krajeva. Na svim bogosluženjima pozivamo narod da opstane na svojim ognjištima i pored svih teškoća. To je primarna aktivnost naše Crkve i apsurdno je očekivati da SPC koja radi na očuvanju jedinstva našeg naroda oko duhovne tradicije koja nas je vekovima sačuvala, treba da bude angažovana na strani pojedinih političkih oragnizacija.

Ako ko ovih godina posle rata na КiM nije ćutao to je Srpska pravoslavna Crkva, a treba se prisetiti i blaženopočivšeg patrijarha Pavla koji je u teška vremena nakon Drugog svetskog rata evanđelski svedočio istinu o stradanju našeg naroda učvršćujući ga u veri i nadi u Boga, dajući nam primer kako se opstaje i živi na mestu teškom.

Upravo njegov primer jeste i primer kojim se danas rukovodi Eparhija raško-prizrenska koja u našim svetinjama, manastirima, parohijskim hramovima redovno služi Bogu, okuplja verni narod, poziva na mir, a u brojnim susretima sa međunarodnim predstavnicima aktivno svedoči o problemima sa kojima se naš narod suočava. Povodom Vidovdana ove godine, odluka o služenju parastosa u manastiru Gračanica, gde je služena i Sveta Liturgija, donesena je isključivo zbog bezbednosti naših vernika povodom postojeće situacije. Ponajmanje želimo da se ugrozi život i zdravlje naših vernika ili da dopustsimo korišćenje verskih praznika za političke i druge svrhe.

Zato su tvrdnje da naša Crkva na Кosovu i Metohiji navodno ćuti, da nemo posmatra egzodus i tragediju srpskog naroda na КiM ili da navodno služi interesima bilo koje političke partije krajnje zlonamerna klevetam, koja dolazi, nažalost od onih, koji se sami retko kada pojavljuju na crkvenim bogosluženjima, ili onih koji su svoje porodice sklonili sa Кosova i Metohije i samo se povremeno ovde pojavljuju kao navodno jedini zaštitnici naroda.

Istina je da je naša Crkva bila i biće čvrst oslonac i uteha za naš narod i da ćemo i dalje nastaviti naše evanđelsko svedočenje na način koji pristoji Crkvi kao duhovnoj instituciji. Zato ne želimo da budemo uvučeni u međupolitičke obračune i stvaranje podela među našim narodom, niti smo spremni da dozvolimo da se ugled Crkve i naše svetinje koriste za političke svrhe. Otuda organizovanje bilo kakvih političkih skupova bilo koje organizacije ili partije u našim svetinjama nije prihvatljivo i o tome smo već ranije obavestili ”SNV” pismenim putem.

SNV o Saboru: Crkva nikada nije ovako očigledno ćutala


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.