Eparhija: Nedeljković osuđen bez ijednog dokaza, iako je ceo događaj bio pokriven kamerama

Povodom izricanja kazne zatvora u trajanju od osam meseci zbog "izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti" mladiću Nikoli Nedeljkoviću iz Beograda, koji je 28. juna uhapšen na ...
Image

„Ovu presudu, pored svih ostalih stvari koje Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno proživljavaju, vidimo kao još jednu manifestaciju društva koje se, pred međunarodnom zajednicom, ovde formiralo poslednjih dvadesetak godina, a koje ne počiva na demokratskim osnovama“, poručuju iz Eparhije.

Navode da su Eparhija raško-prizrenska i čitava srpska zajednica na Kosovu mete stalne kampanje govora mržnje, a da za to niko nikada nije odgovarao.

„Svake godine neko na Gazimestanu bude uhapšen, a zatim i osuđen bez ijednog dokaza, što smatramo zastrašivanjem Srba koji bi da na ovaj veliki praznik dođu na Kosovo“, upozoravaju.

Eparhija poziva međunarodnu zajednicu „da reaguje i konačno objasni Prištini da vlast koju ima ne bi trebalo da koristi za diskriminaciju i ugnjetavanje nevećinskih zajednica, već da izvrši sve obaveze koje je godinama preuzimala, poštuje zakone i vladavinu prava“.

„Molitveno se nadamo da će Nikola da izdrži nepravdu sa kojom je suočen, nadamo se da će razum i pravo moći da dobije makar u žalbenom postupku“, dodaje se u saopštenju.

Diskriminacija srpske zajednice i poruke iz Prištine nimalo ne doprinose bezbednosti i boljim međuetničkim odnosima na Kosovu i Metohiji, te predstavljaju ozbiljan faktor nestabilnosti u celom regionu, poruka je Eparhije raško-prizrenske.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.