Eparhija: Slike kostiju i nadgrobnih spomenika – opšta slika stanja u kom se srpski narod i SPC nalaze

Eparhija raško-prizrenska osudila skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici
Image
Foto: Aleksandar Arsenijević

Eparhija raško-prizrenska osudila je skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici, ističući da slike vandalizovanih grobalja i skrnavljenih grobova nisu samo odgovornost pojedinaca, već da kosovske institucije svojim ponašanjem podstiču ovakve radikalne elemente.

Kako se navodi u saopštenju, Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) je sa dubokim zaprepašćenjem primila vest o još jednom skrnavljenju pravoslavnog groblja na području Кosova i Metohije.

Ukazuju da je reč o starom groblju u Кosovskoj Mitrovici, većinski srpskoj opštini, gde opštinsku vlast od maja ove godine drže kosovski Albanci.

„Ovoga puta, ne samo da se radi o urbanom području, već su i građevinska firma i lice koje ih je angažovalo bez ikakvog straha od posledica izvodili radove preko grobalja, ne osvrćući se čak ni na ljudske kosti koje su mašine iskopavale iz zemlje“, navode iz Eparhije, ujedno podsećajući da nekažnjeno skrnavljenje grobova pravoslavnih vernika na Кosovu traje intenzivno poslednje 24 godine.

Navode da slike vandalizovanih grobalja i skrnavljenih grobova nisu samo odgovornost pojedinaca.

„Кosovske institucije svojim ponašanjem zapravo podstiču ovakve radikalne elemente u kosovskom društvu, a izostanak jasne i nedvosmislene osude u društvu šalje poruku da je takvo ponašanje prihvatljivo, ili čak i poželjno“, ocenjuju u Eparhiji.

Zato je, navode iz Eparhije, i došlo do ovakvog pogoršanja međuetničkih odnosa na Кosovu i Metohiji, posebno poslednjih godina.

„U vremenu kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Кosova za jedan dan proteralo igumana manastira Devina Voda o. Fotija, kada ministri u kosovskoj vladi po ko zna koji put ponavljaju dokazano lažne optužbe na račun Crkve, slike kostiju i nadgrobnih spomenika preko kojih bez ikakvog straha prelaze kamioni radi izgradnje puta, upotpunjavaju opštu sliku stanja u kom se srpski narod i Srpska pravoslavna crkva nalaze“, ukazuju.

Ovakvo ponašanje, ističu, jasno pokazuje da je reč o „namernoj kriminalizaciji i proterivanju Srba i SPC i zatiranju tragova njihovog vekovnog postojanja na ovim prostorima“.

„Ako je ko ovih godina pozivao na pomirenje i vladavinu prava i zakona to je bila naša Crkva, koja je među prvima osudila i nedavno nasilje 24. septembra, ne samo zato što je bio ugrožen jedan manastir, monasi i poklonici, već zato što nasilje bilo koje vrste i sa bilo koje strane ne sme da bude put ka rešavanju problema“, naglašavaju.

Pozvali su još jednom međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj kako bi došlo do hitne deeskalacije situacije.

„Mišljenja smo da nas upravo ovakve situacije i problemi podsećaju na važnost smirivanja tenzija i potrebe iskrenog dijaloga, koji bi doveo do poboljšanja opšte situacije i života građana“, dodaje se u saopštenju.

Poručuju da je sada i više nego potrebno raditi na zaštiti „našeg naroda i SPC i njenog kulturnog i verskog nasleđa“.

„Nepravedno i diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija uz korišćenje lažnih optužbi i jezika mržnje, koji vodi otvorenom progonu na etičkoj i verskoj osnovi, treba da prestane jer onemogućava rešavanje pitanja dijalogom i uspostavljanje normalnog života za sve građane jednako“, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, za sada nepoznati izvođači radova, započeli su izgradnju puta do zapaljenih i napuštenih albanskih kuća, čija je rekonstrukcija nedavno započela u okviru najavljenog programa povratka Albanaca u neselja Brđani i Mikronaselje. Međutim, put prolazi preko sada izoranog starog gradskog groblja, čiji bi spomenici mogli biti stari nekoliko stotina godina.

Više građana Kosovske Mitrovice podnelo je jutros krivične prijave Kosovskoj policiji i Osnovnom sudu u severnom delu Mitrovice zbog izvođenja radova u blizini starog Suvodolskog groblja koje je tom prilikom oskrnavljeno.

U međuvremenu, gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, Erden Atić, izjavio je za Kontakt Plus da su radovi na starom pravoslavnom groblju izvođeni „usled greške“ kosovskog Ministarstva infrastrukture ili kompanija koje su dobile tendere.

Prema njegovim rečima, inspekcija Opštine Severna Mitrovica jutros oko 10.30 stopirala je radove koji se izvode u ulici Vlade Ćetkovića.

„Radovi na starom groblju u Mitrovici – greška Ministarstva infrastrukture ili kompanija koje su dobile tendere“

Grupa Mitrovčana podnela krivičnu prijavu zbog radova na starom groblju, obustavljeni radovi

Kosovska Mitrovica: Teškom mehanizacijom preko parcele starog groblja


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.