ERP: I dalje ima onih koji žele da unište hrišćansko pravoslavno nasleđe na KiM, policija da pronađe počinioce

Eparhija raško-prizrenska osudila je napad na srpsku pravoslavnu crkvu u Prizrenu. Ističu da najnoviji napad pokazuje da baština SPC na Kosovu i dalje nije bezbedna. Očekuju da Kosovska ...
Image

„Eparhija raško-prizrenska Najoštrije osuđuje ovaj najnoviji napad na crkvu svetoga Pantelejmona u Prizrenu i to u vreme vaskršnjih praznika. Napad na crkvu koja je već zapaljena u neredima u toku martovskog pogroma 2004. godine, kada su u toku jednog dana zapaljene sve srpske pravoslavne srednjovekovne crkve u ovom gradu, pokazuje da baština Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji nije bezbedna i da ima još onih koji žele da unište hrišćansko pravoslavno nasleđe na KiM. Eparhija očekuje od kosovske policije da pronađe počinitelje ovoga najnovijeg napada“ – navodi se u saopštenju ove eparhije. 

Napad na crkvu je prijavljen Kosovskoj policiji koja je ranije potvrdila slučaj, ali i misiji OEBS-a na Kosovu. 

Podsetimo, u noći između vaskršnjeg ponedeljka i utorka 17/18 aprila nepoznata lica bacila su molotovljev koktel na crkvicu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, u naselju Potkaljaja. Vatra je ugašena na vreme zahvaljujući slučajnom prolazniku.

Iz Eparhija raško-prizrenske podsećaju da je crkvica obnovljena 1937. godine i da potiče iz srednjeg veka, te da je bila zapaljena u Martovskom pogromu 2004, nakon čega je obnovljena.

Pročitajte još:

Kosovska policija: Pokušaj paljenja vrata crkve Svetog Pantelejmona u Prizrenu

Kancelarija za KiM: Oštećenje imovine SPC primer netrpeljivosti Prištine prema svemu srpskom

Srpska lista pozvala KFOR i EULEX da zaštite Srbe i njihove svetinje 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.