ERP KiM oštro osuđuje napad na Mitroviće u Babinom Mostu, upozorava na tešku bezbednosnu situaciju

Eparhija raško-prizrenska oštro je osudila napad na Nemanju Mitrovića i njegovog oca u Babinom Mostu. "Društvo koje dopušta da nasilje nad jednom zajednicom postane ...
Image

Saopštenje eparhije prenosimo u celosti u nastavku. 

„Eparhija raško-prizrenska oštro osuđuje napad grupe kosovskih Albanaca u Babinom mostu kod Vučitrna na devetnaestogodišnjeg Srbina Nemanju Mitrovića i njegovog oca kojima su sinoć nanete teške povrede nožem. Ovo je još jedan u nizu etnički motivisanih napada na srpsko stanovništvo koje ugrožava našu bezbednost i pokazuje da je nasilje nad Srbima svakodnevica našeg života na Kosovu i Metohiji.

Napadači na Mitroviće su pritvoreni i Eparhija insistira da se njihov mučki napad adekvatno pravno sankcioniše. Nažalost, mnogo je drugih slučajeva nasilja nad Srbima koji nikada nisu istraženi, niti su počinioci privedeni licu pravde.

Društvo koje dopušta da nasilje nad jednom zajednicom postane model ponašanja koji se ponavlja već dvadeset godina pokazuje da osnovni preduslovi nisu ispunjeni za normalan život svih građana.

Napadi na Srbe kao i drugi oblici pretnji i etničke netrpeljivosti posebno su pojačani usled retorike novih kosovskih vlasti koje umesto da rade na zaštiti svih građana otvoreno diskriminišu Srbe, bilo nepoštovanjem zakona i sudskih presuda sopstenih sudova, bilo drakonskim presudama nad Srbima koji su optuženi bez dovoljno dokaza ili zveckanjem oružja i pretnjom nasiljem od strane policije koja sve više postaje sredstvo represije prištinskog režima nad našim stanovništvom, a ne institucija koja treba da služi svim građanima jednako.

Eparhija raško-prizrenska diže snažan glas protesta protiv ovog napada i svih drugih oblika nepravde koji se sprovode sa otvoreno jasnim ciljem – da se Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući normalan život i stvori etnički čisto Kosovo.

Pozivamo naš narod da na sve provokacije odgovori dosojanstveno i mirno, ali i odlučno, ne prihvatajući vladavinu terora i boreći se svim zakonskim sredstvima i informisanjem međunarodne javnosti o stvarnoj situaciji na Kosovu i Metohiji koja je u oštroj suprotnosti sa svim demokratskim standardima i slobodama u Evropi i svetu.

Napadi i pretnje mogu da nas učine samo još odlučnijim da ostanemo i opstanemo kao svoji na svome. A oni koji misle da nasiljem terorišu Srbe treba da imaju u vidu da će najveću štetu na kraju naneti samima sebi i narodu koji predstavljaju“.

Pročitajte još:

Bratstvo Visokih Dečana: Već 23 godine Srbi na Kosovu izloženi etničkom nasilju

Babin Most: Mirno posle napada na dvojicu Srba

Babin Most: Ranjeni otac i sin, napadači uhapšeni


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.