ERP: Кosovske vlasti drugu godinu zaredom zabranile verski obred u hramu Hrista Spasa u Prištini

Kosovske vlasti i ove godine zabranile su pristup hramu Hrista Spasa u Prištini i održavanje verskog obreda, bez ikakve pravne osnove povodom proslave praznika Vaznesenja Hristovog 24. maja, ...
Image

„Uoči praznika Vaznesenja Eparhija raško-prizrenska sa najboljim namerama obavestila je Кosovsku policiju o planiranom verskom obredu u hramu Hrista Spasa u Prištini 24. maja na Vaznesenje Hristovo, zbog obezbeđenja verskog skupa i organizovanja parkiranja vozila. U sredu, 23. maja, SPC parohija u Prištini je neformalno, samo usmenim putem obaveštena od strane kosovske policije da je Srpskoj Pravoslavnoj crkvi zabranjeno služenje spasovdanske liturgije u našem hramu Hrista Spasa u Prištini. Našem svešteniku je usmeno saopšteno da kosovske vlasti zabranjuju služenje verskih obreda u našem hramu u Prištini ‘sve dok traje sudski spor koji je Univerzitet u Prištini pokrenuo protiv Eparhije raško– prizrenske’, kao i zbog navodnih bezbednosnih razloga”, navode iz Eparhije, dodajući da tim povodom svešteniku nije uručena nikakva pismena odluka.

Prištinski Univerzitet pokrenuo je 2018. godine sudski spor protiv Eparhije raško-prizrenske u vezi sa zemljištem na kome je izgrađen hram Hrista Spasa, a koji je od tada do danas u zastoju zbog niza proceduralnih razloga. 

„Važno je naglasiti da pre pravosnažne i konačne sudske odluke zakonskom vlasniku imovine, a posebno verskog objekta ne može zabraniti pristup i korišćenje verskog objekta nigde u demokratskom svetu. Prema međunarodnom principu ‘pretpostavke nevinosti’ koji se odnosi i na krivična, ali i imovinska pitanja, postojanje spora ne može biti povod za sprečavanje slobodnog korišćenja imovine koja je u katastru zavedena kao imovina SPC, a pogotovo ne za kršenje zakonskih prava o slobodi okupljanja i verskih obreda jasno definisanih u kosovskom zakonodavstvu”, ističe se u saopštenju.

U protivnom, dodaje se, svako bi mogao da samovoljnim osporavanjem imovine i lažnim optužbama krši osnovna verska i ljudska prava. 

„Zato je prema svim međunarodnim standardima imovina SPC neprikosnovena, dok sudski proces eventualno ne dokaže suprotno i ne iscrpe se svi pravni lekovi.”

U Eparhiji napominju da je ovaj problem evidentiran i u izveštaju o verskim slobodama Sjedinjenih Američkih Država za 2022. godinu u delu koji se odnosi na Кosovo, što, konstatuju, pokazuje da je reč o već sistematskom kršenju zakonski regulisanih verskih prava SPC. 

Istovremeno, kosovska policija nije pismeno odgovorila na obraćanje SPC, niti je izdala zabranu bogosluženja na osnovu ikakve sudske odluke jer za to ni ne postoje validne pravne osnove, navode iz Eparhije. 

„Zato je zabrana samo usmeno izrečena na način koji implicira mogućnost incidenta u slučaju da Crkva iskoristi svoje pravo slobode bogosluženja.”

„Ponovna zabrana služenja Liturgije našoj crkvi, kao i celokupna klima i pokušaji da se naša prava urušavaju sve više svakim danom, pokazuju po ko zna koji put da je Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi na prostoru Кosova i Metohije potrebna pojačana pravna zaštita koja neće omogućiti zloupotrebe prava i zakona, a naročito verskih sloboda od strane kosovskih institucija. Zabranom ovog skupa, kao i neizvršavanjem ostalih pravnih obaveza prema SPC, ali i nedozvoljavanjem pristupa sveštenstva i vernika jednom broju drugih verskih objekata na prostoru КiM, jasno se pokazuje ozbiljna situacija otvorene verske, etničke i pravne diskriminacije koja se nastavlja i pogoršava”, naglašava se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska izražava najoštriji protest zbog „otvorenog kršenja naših verskih prava i zloupotrebe zakona od strane kosovske policije koja je dužna da obezbedi slobodu okupljanja i verske objekte” i iskoristiće sva pravna sredstva da se ovo pitanje reši u skladu sa zakonom, zaključuje se u saopštenju Eparhije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.