ERP: Izjave Veler ne doprinose pomirenju već vode eskalaciji i ugrožavanju verskih objekata SPC

Saopšteno iz Eparhije raško-prizrenske.
Image
Foto: Eparhija raško-prizrenska

„U svom najnovijem intervjuu za Radio-televiziju Kosova, gospođa Eleonora Visoka Veler, sa odeljenja za arheologiju univerziteta Kembridž, iznela je, po ko zna koji put, niz nestinitih i nedobronamernih i jednostranih izjava, koje ne samo da ne doprinose pomirenju etničkih zajednica na Kosovu i Metohiji i zaštiti kulturne baštine, već i dodatno vode eskalaciji etničkih tenzija i ugrožavaju bezbednost verskih objekata SPC“, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Visoka Veler je, u intervjuu za RTK navela da kosovske institucije treba da upravljaju imovinom srpskih manastira i crkava.

Govoreći o odluci Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani, ona je rekla da je ta odluka trebalo da bude sprovedena ranije, ali tvrdi i da „problem postoji u upravljanju ovim zemljištem u budućnosti“.

„Ono što sada treba da se uradi je da se razgovara o upravljanju ovim zemljištem, šta će se raditi na tom zemljištu. Jer crkva i sada na zemljištu koje poseduje, proizvodi vino, proizvodi razne stvari, ali niko ne zna koliko, koliko i šta se tu radi, jer je crkva potpuno zatvorena“, kazala je ona.

Iz Eparhije raško-prizrenske navode da Velerova ne zaslužuje osvrt na svoje izjave, ali smatraju da je reakcija neophodna, jer je, kako su naveli – reč o stavovima koji su „preko albanskih političara na Kosovu“ i „pojedinih medija postali opšteprihvaćen narativ u kontekstu opšte kampanje svega što ima veze sa srpskim narodom i kulturom na ovom prostoru“.

„Ova izjava koja potkopava pravo korišćenja privatne imovine, radi samoodrživosti SPC manastira (poljoprivreda i stočarstvo) reflektuje retrogradnu nameru kosovskih vlasti iz 2015. godine da se sva imovina SPC proglasi ‘državnom imovinom Kosova’. Kosovske vlasti su tada, pod međunarodnim pritiskom, odustale od ovog zakona koji podseća na komunistička vremena u Albaniji, gde je država zaplenila svu imovinu crkava i verskih zajednica“ – ističu iz Eparhije.

Visoka Veler se u intervjuu RTK osvrnula i na nedovršenu crkvu u centru Prištine. Ona je navela da se taj objekat ne može nazvati crkvom, jer je izgrađen na „nasilan i nezakonit način i ne smatra se objektom koji ima bilo kakvu vrednost već kao simbol metoda koje posle Miloševićevog režima imaju da zauzmu što više teritorije“.

„To nije crkva, to je objekat koji predstavlja nasilje 90-ih, i više od toga. Naravno za SPC mogu da tvrde da je crkva, ali šta ova crkva može da predstavlja? Da li se tu desilo nešto istorijski važno? Jedina činjenica koja se desila je da je izgrađena u vreme kada je postojao nasilni režim iz Srbije“, kazala je Visoka Veler.

„Gospođa Veler plasira i tezu da još nezavršena saborna crkva Hrista Spasa u Prištini zapravo nije crkva, jer nema istorijski značaj i predstavlja po njoj ’nasilje iz 90–tih godina’ i to samo zato što je zidana u vreme Slobodana Miloševića. O toj crkvi su se vodili godinama sporovi, a ona je skrnavljena, od pojedinih prolaznika korišćena kao javni toalet, a trenutno se Srpskoj pravoslavnoj crkvi, bez ikakve zakonske osnove, osporava pristup ovom hramu od strane kosovskih institucija, iako vlasništvo zemljišta crkve i sam objekat katastarski i dalje predstavlja imovinu SPC“, poručuju, sa druge strane, iz Eparhije.

Kako navode, ovim stavom Velerova direktno negira imovinska prava SPC i „podstiče nasilje nad verskim objektima zlonamernim tvrdnjama“, jer je, navode dalje – „u vreme Miloševića podignuto na hiljade albanskih objekata čija prava niko ne osporava, a vlasti Jugoslavije nisu gradile ovu crkvu već Eparhija raškoprizrenska sa vernim narodom, koga je tada pre etničkog čišćenja u gradu Prištini bilo 40.000, a sada svega desetak starijih lica“.

„Ovakve proizvoljne izjave lica koje svoje nacionalističke stavove iznosi pod okriljem svoje diplome iz Kembridža same po sebi govore o njenom akademskom kredibilitetu“, zaključuju iz Eparhije.

Podsetili su da je ona pre nekoliko dana javno iznela tvrdnju da je imovinsko pitanje manastira Visoki Dečani, koje je presuđeno kosovskim Ustavnim sudom 2016. i 8 godina bilo neizvršeno – „deo nasleđa srpske okupacije Kosova“ čime se direktno dovodi pod znak pitanja legalnost sudske presude i time negira 700 godina istorije ovog manastira.

Dodaju i da je Velerova poslednjih godina u javnosti negirala ugroženost manastira Visoki Dečani, spomenika sa liste UNESCO svetske kulturne baštine, koji je zbog četiri oružana napada od strane lokalnih albanskih ekstremista, pod stalnom zaštitom mirovnih snaga KFOR-a i jedini verski objekat pod neprestanom NATO vojnom zaštitom:

„U tom kontekstu Velerova je na grub način 2021. godine na društvenim mrežama optužila vodeću evropsku organizaciju za zaštitu kulturne baštine Europa Nostra izjavom da ova organizacija uključenjem manastira Visoki Dečani u listu najugroženijih spomenika u Evropi ‘podiže tenzije i stvara etničke podele'“.

Ocenjuju da, bez obzira na svoje obrazovanje u oblasti arheologije Velerova ni profesionalno ni moralno ne predstavlja objektivnog i dobronamernog eksperta za kulturnu baštinu u vezi sa SPC, te da njeni, „nimalo dobronamerni stavovi duboko ugrožavaju međuetničke i verske odnose na Kosovu i Metohiji“ i „direktno podstiču etničku i versku mržnju koja je samo u posleratnom periodu od 1999, dovela do uništavanja 150 crkava i manastira SPC od strane albanskih ekstremista“.

„Ovakvi jednostrani i agresivni stavovi koji se šire na javnom informativnom servisu RTK i drugim kosovskim medijima, još jednom potvrđuju potrebu sveobuhvatne i efikasne zaštite svetinja Srpske Pravoslavne Crkve sa jakim međunarodnim garancijama, i gde je to neophodno, zaštite mirovnih snaga KFOR-a“ – zaključuju iz Eparhije raško-prizrenske.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.