22:19, 18.11.2019Izvor: Radio Kontakt plus

ERP: Snimanje spota necivilizacijski činEparhija raško-prizrenska, izrazila je oštar protest povodom snimanja spota albanske pevačice Aljbane Azizi na temeljima hrama Svetog Nikole u Novom Brdu.

erp-snimanje-spota-necivilizacijski-cin

Foto: GračanicaOnlajn

Iz Eparhije dodaju da za snimanje spota nije tražena nikakva dozvola ni opštine Novo Brdo, niti Srpske pravoslavne crkve, što je eksplicitno sankcionisano članom br. 6 odnosno 6.3 Zakona o specijalnim zaštićenim zonama koji, između ostalog, ograničava aktivnosti koje su u domenu javnih skupova, rekreacije ili zabave.

“Prostor tvrđave Novog Brda i njena okolina, koja uključuje i arheološko nalazište hrama Sv. Nikole, po kosovskim zakonima je Specijalna zaštićena zona (SZZ) i sve aktivnosti na ovom prostoru zakonski su regulisane”, podsećaju u Eparhiji.

Uz podsećanje na spot u hramu Hrista Spasa koji je prošao bez ikakve sankcije, Eparhija smatra da je i ovaj slučaj pokazatelj neodgovornog odnosa institucija prema zaštićenim zonama.

Zato Eparhija raško-prizrenska, kao jedan od članova petočlanog Saveta za Specijalne zaštićene zone, ima obavezu da što hitnije ovo pitanje pokrene u prvom sazivu Saveta čim budu imenovani novi ministri za kulturu i prostorno planiranje, koji su uz šefove EU kancelarije i Misije OEBS-a takođe članovi ovog tela.

“Takođe, snimanje spotova koji vređaju verska i nacionalna osećanja nacionalnih zajednica na Кosovu i Metohiji, potogovo u specijalnij zaštićenoj zoni direktno je u suprotnosti sa članom 3 zakona koji insistira da je cilj specijalnih zaštićenih zona, između ostalog, da spreče aktivnosti koje su u suprotnosti sa objektima koji treba da budu zaštićeni.”

U tom kontekstu Eparhija razmatra sa svojim advokatima mogućnost podnošenja krivične tužbe za narušavanje verskih i nacionalnih odnosa i zloupotrebu kulturno-istorijskih objekata za profane aktivnosti koje vređaju zdrav razum svakog civilizovanog čoveka.

„Kontinuirana zloupotreba lokacije Sv. Nikole (neovlašteni radovi na hramu, razne kulturne i druge manifestacije, služenje rimokatoličke mise i konačno ovaj skaredni i neukusni spot, koji je snimljen na temeljima pod kojima se nalaze više grobova sveštenika, monaha i vernika, pokazuje da postojeće kosovske institucije nisu adekvatno zaštitile ovu lokaciju i da ne umeju ili neće da brinu o kulturnoj baštini.”

U Eparhiji navode da od međunarodnih predstavnika i kosovskih institucija očekuju ni manje ni više od poštovanja postojećih zakona.

“Eparhija će na prvoj sednici Saveta za specijalne zone tražiti zabranu pristupa ovoj lokaciji neovlašćenim licima bez dozvole i ograđivanje objekta, imajući u vidu da je ovaj drevni hram postao poligon iživljavanja nad verskom i kulturnom baštinom Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji.”

O kršenju zakona u zaštićenoj zoni Novo Brdo, Eparhija se već oglašavala tri puta (u junu i dva puta u avgustu ove godine), međutim tvrde da „kosovske institucije nisu ništa učinile da zaštite ovu lokaciju od zloupotreba“.


Tagovi: Novo BrdoSPC

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije