Eskobar: EU i SAD posvećene da primena dogovorenog počne formiranjem ZSO

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su SAD i Evropska unija "potpuno posvećene" da obe strane u dijalogu Beograda i Prištine budu ...
Image

On je u razgovoru sa novinarima rekao da od normalizacije odnosa zavise „stabilnost regiona i zdravlje zajednice“, ali da to zahteva i situacija sa kojom se Evropa trenutno suočava.

„Normalizacija je usmerena na prava manjina, posebno Srba. To je apsolutno kritično pitanje. Očekujemo i zahtevamo da nastavimo sa ovim“, rekao je Eskobar.

Govoreći o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Eskobar je rekao da to nije pobeda, već obaveza, kao i da smatra da „ima prostora“ da ta organizacija „ispita uslove i status srpske manjine na Kosovu“.

„Na tome će biti najveći fokus i naredni korak. Tako da to nije pobeda, već obaveza da se odnosi poboljšaju i u tom kontekstu ćemo morati da vidimo korake ka ZSO, da se uzmu u obzir legitimne zabrinutosti srpske zajednice na severu Kosova kada je reč o postupanju prema njima“, rekao je Eskobar.

On je dodao da su pregovarači juče u Briselu razgovarali o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa, a da primena počinje formiranjem Zajednice srpskih opština.

„Uložićemo svaki napor da osiguramo da dogovor bude potpuno primenjen, da obe strane dobiju i da se unapredi život ljudi kojih se tiče ovaj proces. Veoma je važno da obe strane, a pre svega Kosovo shvate ovaj proces ozbiljno“, rekao je Eskobar novinarima.

Na pitanje da li je protivljenje Beograda da Kosovo postane član Saveta Evrope kršenje dogovorenog, američki izaslanik je odgovorio da nije siguran i da je na EU da to oceni, jer je garant sporazuma.

Eskobar je istakao da Savet Evrope ima obavezu da osigura da u evropskom prostoru, uključujući i one koji apliciraju, standardi demokratije i demokratskih sloboda budu potpuno implementirani.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.