Eskobar: Ni Srbija ni Kosovo ne sprovode dogovore

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da ni Kosovo ni Srbija ne sprovode nedavno postignute sporazume. On je naveo da su očekivanja SAD da se nastavi sa rešavanjem ...
Image

„Moram da kažem da niko od njih ne sprovodi sporazum i moram da kažem da moramo da krenemo napred sa svim elementima, uključujući i konkretno Zajednicu opština sa srpskom većinom. Čekamo kosovsku verziju statuta Zajednice i to bi trebalo da se uradi sada“, rekao je on za RTK iz Crne Gore, gde je boravio na inauguraciji novog predsednika Crne Gore.

On se ne slaže da je Asocijacija prvi korak koji mora da se uradi u dogovoru, navodeći da su to sve tačke koje moraju da se urade.

„Ali glavna odgovornost Kosova je da ide napred sa Zajednicom opština sa srpskom većinom. Ono što želimo kao SAD, a to je statut Zajednice, treba da se uradi i uradi što pre. Nadam se da će to uskoro biti urađeno“, rekao je on.

Kao hitan korak za Kosovo i Srbiju, Eskobar je izneo to da se oni „ponovo fokusiraju na normalizaciju, da rade na povratku Srba u institucije i da počnu da razmišljaju kako da normalizuju svoje odnose“.

Eskobar je ponovio da je Zajednica „prilika za Kosovo da pruži opštinske usluge građanima svoje zemlje koji govore srpski jezik“.

On je ponovo rekao da Zajednica ne treba da se kosi sa Ustavom Kosova.

„To je način da se otvore vrata za veću integraciju srpske manjine u strukture Kosova. Ovo je uvek bio naš stav. Moramo da shvatimo da su oni dvojni državljani. Želimo da to uradimo na način da ne pravimo problem sa Ustavom“, rekao je on.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.