Eskobar pozdravio odluku Vlade o vraćanju imovine Dečanima, traži primenu sporazuma

Izjavio američki izaslanik za zapadni Balkan
Image
Foto: YouTube/360stepeni/video crop

Američki izaslanik za zapadni Balkan i zamenik pomoćnika američkog sekretara Gabrijel Eskobar, pozdravio je odluku kosovske vlade o primeni odluke Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Dečani.

Eskobar je ovu odluku pozdravio tokom zajedničke konferencije za novinare nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

„Želim da napomenem da je današnja odluka za manastir veoma važna, bila je teška, ali neophodna. Zahvaljujemo institucijama na ovom koraku”, rekao je Eskobar.

On je rekao da je sa kosovskom predsednicom imao otvoren i iskren razgovor o napadu koji se dogodio u Banjskoj 24. septembra, kada je ubijen policijski narednik Afrim Bunjaku.

„Zabrinuti smo zbog događaja od 24. septembra. Očekujemo i pozivamo Srbiju da sve odgovorne izvede pred lice pravde i dobiju kaznu koju zaslužuju. Imamo mnogo toga da razgovaramo o izazovima, uključujući nedavnu odluku Centralne banke Кosova, da pronađe načine da se krene napred u dijalogu. Ovo uključuje Asocijaciju opština sa srpskom većinom, ali ne samo”.

Kazao je da obe strane, Priština i Beograd, moraju nastaviti sa punom primenom sporazuma kako bi postigli istorijski sporazum. “Pozivamo Srbiju da nastavi sa implementacijom. Ne samo jednostrani napor Кosova i donošenje teških odluka. Ohridski sporazum postaje realnost“, rekao je Eskobar.

Eskobar je kazao da je Vjosa Osmani glavni garant odnosa između SAD i Кosova.

Koha/Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.