Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Eskobar: Priština da ispuni zahteve oko tablica i formiranja ZSO

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, izjavio je da Priština mora da ispuni zahteve EU i zemlje koju predstavlja po pitanju registarskih tablica i formiranja Zajednice ...
Image

Eskobar je za Glas Amerike rekao da je povlačenje Srba iz prištinskih institucija „beskorisno“, ali i da je to stvorilo „prilično opasnu“ situaciju na severu Kosova.

„Bili smo veoma jasni i otvoreni u pogledu onoga što očekujemo od obe strane. Od Kosova smo tražili period od godinu dana za sprovođenje kampanje javnog obaveštavanja i da pripremimo ugroženu zajednicu da bude spremna da promeni registarske tablice“, naveo je Eskobar.

Pozvao je prištinske vlasti da na dnevni red stave pitanje Zajednice srpskih opština.

„Sa naše tačke gledišta i stanovišta Kvinte, ovo je zahtev i mi ćemo ostati čvrsti“, kazao je Eskobar.

Govoreći o srpskoj strani, američki zvaničnik je ocenio da svaki protest treba da bude miran.

„Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije korisno. Pozivam strane da budu spremne da odmah ispune ova pitanja“, dodao je Eskobar.

On je kazao da su SAD bile „veoma jasne“ tokom pregovaračkog procesa o tome kakva su očekivanja od strane Prištine.

„Bili smo vrlo jasni, pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom treba da bude na dnevnom redu. Razgovarao sam sa mnogo ljudi unutar Kosova koji ovo podržavaju i koji su voljni da pomognu Kosovu da ispuni svoje međunarodne obaveze po ovom pitanju“, rekao je izaslanik SAD.

Eskobar je odbacio ocenu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Beograd „pokušava da prikrije odbijanje francusko-nemačke inicijative za sporazum“ pokušavajući da destabilizuje situaciju na severu Kosova.

„Što se tiče francusko-nemačkog predloga, još je rano da odmeravamo odgovore. Ova kriza se mora tretirati na pravi način. Postoje tenzije koje se povećavaju zbog nedostatka komunikacije, koordinacije i volje da se učestvuje i u potpunosti uključi u dijalog“, rekao je Eskobar.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.