Eskobar sa predstavnicima srpskih vanparlamentarnih stranaka sa Kosova

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je kasno popodne u Prištini razgovarao sa liderima tri srpske političke partije koje deluju na Kosovu.
Image
Foto: Radio Kim

On je razgovarao sa Branimirom Stojanovićem i Milijom Biševcem iz Srpskog narodnog pokreta (SNP), Aleksandrom Arsenijevićem iz Srpske demokratije (SD) i Aleksandom Jablanovićem iz Partije kosovskih Srba (PKS).

Oni su, javlja Radio Kim, američkom diplomati predočili uslove u kojima Srbi žive na Kosovu i naveli da su ohrabreni sastankom.

„Pričali smo o svemu onome što nas muči. Od ovih poslednjih odluka, pa do svih onih koje su pre toga donete i koje komplikuju naš život“, rekao je za Kim radio nakon sastanka Branimir Stojanović iz SNP-a.

„Verujemo da će se stvari menjati“

„Pričali smo o životu, koliko je teško, koliko je situacija napeta, koliko se ljudi iseljava i da moraju stvari brže da se menjaju, pre svega u pravcu da se situacija smiri, da se ove štetne odluke na neki način prevaziđu, da se donesu druge koje će ih ili naulirati ili će biti ukinuta ova odluka oko dinara“, dodao je on.

Stojanović je naglasio da je „nivo iseljavanja Srba koji se dešava vrlo zabrinjavajući“ i da „sva ova visoka politika, ukoliko ode veliki broj ljudi, nema smisla“.

„Uveren sa da je (Eskobar) vrlo dobro razumeo naše poruke. Mi očekujemo da će ovaj odnos SAD, što se tiče poslednjih odluka Aljbina Kurtija, ali i onih pre, i čitavog odnosa prema dijalogu i svemu, ostati na istom pravcu. Dobili smo uveravanja, na neki način smo i ohrabreni tim pristupom i verujemo da će se stvari menjati. Neki manji pomaci su se desili, ali očekujemo još ozbiljnije pomake u pravcu da se, pre svega, situacija smiri i da se našem narodu stvori bar minimum uslova za normalan život“, zaključio je on.

„Dobili smo određene garancije“

Nezaobilazna tema razgovora je bila i situacija na severu Kosova.

„Imali smo mnogo tema. Pre svega bezbednosna situacija, problemi koji su svakodnevni, a koji muče naše građane. To je nefunkcionisanje sistema, institucionalno nasilje, takođe i prisustvo specijalnih jedinica koje konstantno remete, kako slobodu kretanja, tako i normalno funkcionisanje ljudi“, kazao je Milija Biševac iz SNP-a za Kim radio.

Kako je dodao, od Gabrijela Eskobara su učesnici sastanka „dobili određene garancije da će se u narednom periodu truditi da predstavi naš položaj i da utiče na to“.

„Dobili smo garancije i da će se mnoge druge odluke, kao što je ZSO, ali i sve ostalo što je potpisano u Briselskom sporazumu sprovesti. Smatramo da i današnja odluka o vraćanju zemlje manastiru Viski Dečani ima veze sa njegovim dolaskom. Videćemo kakvi će biti rezultati u narednom periodu, ali svakako smo zadovoljni razgovorom i smatramo da je dobro razumeo u kakvoj se situaciji trenutno nalazi naš narod, a mislimo da je najteža u poslednjih nekoliko godina“, zaključio je Biševac.

„Naš narod se uvlači u kriminal“

Lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević je rekao da je najvažnija tema u razgovoru sa Eskobarom bila odluka Centralne banke Kosova u vezi sa uvođenjem evra i „ukidanjem platnog prometa iz Srbije i kako to utiče na naš narod“.

„Ovom odlukom, kao što smo i ukazali i dali kao dokazni materijal gospodinu Eskobaru niz zakona, na ovaj način, podizanjem novca sa bankomata, naš narod se uvlači u kriminal, kriminalne radnje. Otvara se prostor za razne lažne optužnice koje se našem stanovništvu ne nameću prvi put – za utaju poreza, finansiranje kriminala, terorizma, itd… što može, naravno, dovesti do mnogo problema“, kazao je on za Kim radio.

Arsenijević je, takođe, govorio o bezbednosnim problemima srpske zajednice, ali i problemima sa kojima se suočavaju politički predstavnici.

„Kao i naša stranka, ali smo pričali i o odnosu centralnih institucija i institucionalnom pritisku prema našem narodu. Razgovor je bio ohrabrujući. Rekli smo da posle ovih izjava da mi navijamo da Stejt department ostvari cilj koji su najavljivali svim ovim poslednjim izjavama“, zaključio je on.

Nakon sastanka u Prištini oglasila se i Partija kosovskih Srba saopštenjem za javnost.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.