00:06 | 19.03.2023 Izvor: N1

Eskobar: Težak, ali neophodan dogovorIzaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je večeras postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine.

eskobar-tezak-ali-neophodan-dogovor

Foto: Tanjug

„Bez pomoći našeg saveznika Severne Makedonije ovo se ne bi moglo organizovati. Ovo je samo još jedan primer toga kako je ona pouzdani partner SAD i Evropskoj uniji da postigne regionalnu stabilnost. Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor, da bi se ostvario miran odnos. To sada otvara vrata boljim i većim evrointegracijama. Cenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege. SAD obećavaju da će pomoći u implementaciji sporazuma“, rekao je on u Ohridu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je prethodno da su se Kosovo i Srbija dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i naglasio da će obe strane biti obavezane sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se ranije danas, odvojeno, sa Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a potom je održan i trilateralni sastanak. Maratonski razgovori trajali su gotovo 12 sati.

N1

Borel: Sporazum Kosova i Srbije biće deo njihovog evropskog puta

Vučić: Nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga i ZSO

Završeni maratonski razgovori u Ohridu, očekuje se obraćanje učesnika

Vučić i Kurti danas u Ohridu, nastavlja se dijalog pod okriljem EU
Tagovi: Sporazum BG - PRSeverna MakedonijaGabrijel EskobarFrancusko-nemački predlog

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije