ETIAS odložen, Kosovo bi trebalo da dobije viznu liberalizaciju 1. januara 2024.

ETIAS od naredne godine.
Image

Evropski sistem putnih informacija i autorizacije poznat kao ETIAS biće funkcionalan tek naredne godine, potvrđeno je na veb-stranici ovog sistema. ETIAS je, inače, trebalo da bude potpuno funkcionalan u novembru ove godine.

Ovo, još jedno odlaganje, utiče i na odluku za viznu liberlizaciju za Kosovo. Prema tekstu o ukidanju viznog režima za Kosovo, koji su usaglasili Evropski parlament i Savet Evropske unije, građani Kosova će biti izuzeti od viznog režima kada se uspostavi Evropski sistem putnih informacija i ovlašćenja (ETIAS), a u svakom slučaju do 2024. godine.

Budući da dolazi do odlaganja funkcionisanja ovog evropskog sistema, a u skladu sa usaglašenim tekstom, Kosovo više nije uslovljeno sa ETIAS-om i vizna liberalizacija bi trebalo da stupi na snagu 1. januara naredne godine.

Odluka o viznoj librealizaciji i dalje nije konačna. Tokom narednih sedmica se očekuje glasanje u Evropskom parlamentu i Savetu ministara da bi se na kraju ova odluka objavila na zvaničnom glasniku EU kada se smatra usvojenom. Sve procedure bi trebalo da budu okočane tokom ovog proleća.

Kosovo je jedino na Zapadnom Balkanu čiji građani ne uživaju slobodu kretanja u evropskim državama. Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija nemaju vizni režim od decembra 2009. godine, a Albanija i Bosna i Hercegovina su prešle na takozvanu belu Šengen listu u decembru 2010. godine.

Šta je ETIAS i kako će uticati na građane regiona

ETIAS je sistem za davanje ovlašćenja za putovanje u one zemlje Evropske unije koje pripadaju šengenskom prostoru. U sistem se pre putovanja moraju registrovati svi građani onih država kojima nije potreba ulazna viza za šengeski prostor. U tu grupu spadaju i građani iz zemalja Zapadnog Balkana.

Svi ovi građani moraju popuniti obrazac koristeći zvaničnu ETIAS veb-stranicu ili ETIAS mobilnu aplikaciju.

Podnošenje zahteva za ETIAS putnu dozvolu košta sedam evra, iako su neki putnici oslobođeni plaćanja ove naknade (ispod 18 ili više od 70 godina). Od trenutka odobrenja, putovanje zajedno sa uplatnicom je važeće za naredne tri godine.

Konačnu odluku o prelasku spoljne granice donosi država članica EU prve destinacije.

ETIAS će sprovesti takozvani skrining pre putovanja putnika koji uživaju bezvizni pristup Šengenskom prostoru, i na taj način će omogućiti državama članicama da uskrate dozvolu putnicima za koje se smatra da predstavljaju bezbednosnu pretnju, rizik u smislu iregularne migracije ili javnog zdravlja. Da bi prešli spoljnu šengensku granicu, putnici bez vize će morati da imaju i važeću putnu ispravu i ETIAS ovlašćenje.

ETIAS je odobren 2018. godine, ali je stavljanje ovog sistema u funkciju u nekoliko navrata odloženo. EU je računala da bi sistem mogao postati operativan do kraja 2023. godine, ali je sada to odloženo za narednu godinu.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.