13:10 | 19.01.2023 Izvor: RTS

EU: Beograd nije prekršio dogovor o registarskim tablicamaBeograd nije prekršio dogovor sa Prištinom o registarskim tablicama, jer se obnavljanje osiguranja i tehničkih pregleda vozila sa "KM" oznakama ne smatra izdavanjem novih tablica, izjavio je u Briselu portparol Evropske unije Peter Stano.

eu-beograd-nije-prekrsio-dogovor-o-registarskim-tablicama

Foto: Radio Kontakt Plus

Stano je tako prokomentarisao optužbe prištinskih zvaničnika da je Beograd nastavio sa izdavanjem novih "KM" tablica, kršeći tako sporazum potpisan 23. novembra 2022. godine.

"Upoznati smo sa odlukom Srbije od 6. decembra 2022. godine da 'KM' registarske oznake neće biti obnavljane, već samo osiguranje i tehnički pregledi. Zato se to ne može smatrati izdavanjem novih registarskih tablica", rekao je Stano.

Portparol EU podsetio je da se Priština obavezala da će se uzdržati od bilo kakvih kaznenih mera protiv vlasnika "KM" tablica i zadržavanje "statusa kvo" dok se pitanje ne reši u okviru dijaloga na "održivi način".

Naglasio je da se Beograd obavezao da neće izdavati nove "KM" tablice.

"Tražimo od svih strana da bezuslovno poštuju sporazum i usredsrede se na normalizaciju odnosa. Svako tumačenje dogovorenog treba da se odvija u okviru dijaloga, a ne kroz jednostrane akcije na terenu koje mogu da dodatno destabilizuju već osetljivu situaciju", poručio je Stano.
Tagovi: EUSever KosovaRegistarske tablice

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije