20:35, 26.05.2020Izvor: Tanjug, RTS

EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa LajčakomEvropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine, ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak.

eu-bez-komentara-na-tacijevu-izjavu-da-nece-dijalog-sa-lajcakom

europeanwesternbalkans.com

"Nemamo komentar na ovakvu izjavu Tačija", kratko je poručio portparol EU Peter Stano za Tanjug.

Ni sam Miroslav Lajčak, koji je na funkciju specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine izabran početkom aprila, nije se oglašavao tim povodom.

To nije prvi put da se zvaničnici Prištine otvoreno ne slažu sa ulogom EU u dijalogu Beograda i Prištine i insistiraju na većem učešću SAD.

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj je prilikom svoje prve posete Briselu u novembru 2017. godine, takođe kritikovao rezultate EU i tadašnje šefice EU diplomatije Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima o normalizaciji odnosa.

Takva situacija dovela je do otkazivanja zajedničke konfrencije za medije Ramuša Haradinaja i Federike Mogerini u Briselu, što se ponovilo i sledeće godine nakon razgovora Haradinaja i Mogerinijeve o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Kosova EU.

Zvaničan stav EU bio da je u pitanju "nedostatak vremena", dok su diplomatski izvori naglašavali "lošu atmosferu" iza zatvorenih vrata.


Tagovi: Hašim TačiEUMiroslav Lajčak

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije