EU i UNDP: Ekonomska prava i osnaživanje žena okosnice sigurnih društava

Ekonomska prava i osnaživanje žena, okosnice su mirnih i sigurnih društava i treba im dati prioritet u celom svetu, rečeno je na današnjoj diskusiji u okviru prvog Foruma o ženama, miru ...
Image

Evropska unija i UNDP danas su organizovali panel diskusiju o potrebi da se ekonomsko osnaživanje žena integriše u mere ublažavanja negativnih efekata klimatskih promena u kontekstu globalnog WPS Programa. Diskusija je okupila nekoliko uvaženih govornica.

„Ova tema postaje sve važnija, jer efekti klimatskih promena kao što su suše, poplave i bolesti izazivaju ozbiljne poremećaje u ekonomijama širom sveta, stavljajući žene u još nepovoljniji položaj, jer su često siromašnije od muškaraca, izloženije opasnostima po zdravlje zbog životne sredine i zavisnije od prirodnih resursa“, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.

Osnaživanje i pravično uključivanje žena u radne procese vodi ka većoj produktivnosti i razvoju, kao i stvaranju pravednijeg društva, navela je prilikom otvaranja diskusije kosovska ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli.

„Ja i cela naša Vlada čvrsto smo posvećeni tome da nastavimo da otvaramo nove prilike za sve žene i devojke“, poručila je Rizvanoli. 

Poslanica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo, Viola fon Kramon, ukazala je da su ekonomska prava i osnaživanje žena do sada dobijali daleko manju pažnju u poređenju sa drugim stubovima Programa za žene, mir i bezbednost, a, kako je dodala, fokusiranje samo na učešće žena u mirovnim operacijama nije dovoljno da se obezbedi održiv mir i bezbednost za žene i države.

„Posledice klimatskih promena i pandemije COVID-19 nas podstiču da ponovo razmislimo kako bi trebalo da izgleda buduća primena stuba pomoći i oporavka WPS Programa, kako bismo najbolje zaštitili žene i obezbedili ekonomski oporavak kroz poslovne aktivnosti koje one vode“, dodala je Kramon.

Bivša specijalna predstavnica generalnog sekretara NATO-a za žene, mir i bezbednost, Kler Hačinson (Clare Huchinson), napomenula je da „uloga žena na prvoj liniji fronta treba da se koristi da bi se obezbedilo uključivanje žena u politike, investicije i lokalne intervencije koje se bave negativnim efektima klimatskih promena“.

Klimatske promene i žene, mir i bezbednost se često tretiraju kao dva odvojena, različita i nepovezana pitanja, konstatovala je regionalni vođa tima za prirodu, klimu i energiju iz UNDP-ovog Biroa za politiku i podršku programiranju, dr Laura Altinger.

Međutim, dodaje: „Ovo dvoje je blisko povezano, pošto su zemlje koje imaju bolje rezultate na WPS Indeksu manje podložne uticajima klimatskih promena i spreminje su da odgovore na posledice. Te zemlje takođe uživaju veću stabilnost i mir“, istakla je Altinger.

Zaključak panela, na kome su učestvovale Lusi Mejkoks (Lucy Maycox), istraživačica za mir i bezbednost žena na Univerzitetu Oxford, kao i Karlijn Šil (Carline Scheele), direktorka Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost, koja se obratila snimljenom porukom, je da su ekonomska prava i osnaživanje žena okosnice mirnih i sigurnih društava i da im treba dati prioritet u celom svetu.  

„EU i UNDP na Kosovu će nastaviti da doprinose konsolidaciji poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, uključujući promovisanje učešća žena u ekonomiji i donošenju političkih odluka u skladu sa pravnom tekovinom EU i Programom za održivi razvoj 2030“, poručuje se u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.