11:56, 03.04.2020Izvor: Radio Slobodna Evropa

EU zvanično potvrdila: Lajčak preuzima dužnost odmahSavet Evrope zvanično potvrdio imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

eu-i-zvanicno-potvrdila-lajcak-preuzima-duznost-odmah

Vesna Anđić (RFE/RL)

"Zadaci novog specijalnog predstavnika EU biće da se postigne sveobuhvatna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova, poboljšaju dobrosusedski odnosi i doprinese pomirenju među partnerima na Zapadnom Balkanu, pomogne da se prevaziđe nasleđe prošlosti i doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu", stoji u izdatom saopštenju iz sedišta EU.

U saopštenju se potvrđuje da će Lajčak odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 meseci.

Navodi se takođe da trenutno devet specijalnih predstavnika EU podržava rad visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Žozepa Borela.

"Zadaci novog specijalnog predstavnika EU biće da postignu sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, poboljšaju dobrosusedske odnose i pomirenje među partnerima na Zapadnom Balkanu, pomognu da se prevaziđe nasleđe prošlosti i doprinese doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu", stoji u izdatom saopštenju iz sedišta EU.

U saopštenju se potvrđuje da će Lajčak odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 meseci.

Navodi se takođe da trenutno devet specijalnih predstavnika EU podržava rad visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Žozefa Borelja (Jospeh Borell).

Imenovanje Lajčaka je 27. marta potvrđeno takozvanom pisanom procedurom, koja se u poslednjim nedeljama vrlo često koristi za donošenje odluka na nivou EU, zbog izolacije u kojoj se nalazi Stari kontinent i nemogućnosti da predstavnici država članica budu fizički prisutni sastancima.

Njegovo imenovanje je predložio visoki EU predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. Lajčak ima bogato iskustvo u regionu. On je bio slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za evropskog izaslanika za referendum o crnogorskoj nezavisnosti te je bio na funkciji visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Govori tečno bosanski, srpski i hrvatski jezik.


Tagovi: SrbijaKosovoEUZapadni Balkan

Povezane vesti
Najčitanije


08:19, 24.05.2020


Najnovije