EU: Izbori na severu Kosova ne nude dugoročno rešenje

Jučerašnji izbori ne nude dugoročno političko rešenje za opštine na severu Kosova. To se može postići samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije i da Kosovo omogući ...
Image

Kako se navodi, EU priznaje da su izbori održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da se oni održe na nesmetan i uredan način.

Istovremeno, EU žali što nisu sve stranke i zajednice iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima.

“Veoma nizak odziv, posebno među građanima kosovskih Srba, pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati uobičajenim poslom”, saopšteno je iz ove institucije.

Učešće u izbornim procesima ima za cilj da obezbedi da se čuju glasovi zajednica koje izabrani lideri predstavljaju, ukazuju.

Dodaju da, od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na severu Kosova u novembru 2022. godine, EU se dosledno angažuje sa obe strane kako bi olakšala njihov povratak.

“Ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za ove opštine. To se može desiti samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije i da Kosovo omogući taj povratak. Posao na formiranju Zajednice/Zajednice opština sa srpskom većinom treba da se završi što je pre moguće”, naglašavaju u EU.

Imperativ je da hitno obnovimo situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova, ističu u EU. 

“U tom cilju postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na severu. Do sada je napravljen mali napredak. Stoga nam je potrebno da obe strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze”, poručuju.

Dodaje se da je Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije – prava platforma za postizanje ovog cilja.

“EU pozdravlja profesionalizam kosovske policije, njene Misije vladavine prava (EULEX) i KFOR-a u obezbeđivanju bezbednog okruženja za izbore”, stoji u saopštenju.

Pročitajte i ovo:

„Ako novi gradonačelnik bude radio protiv interesa Srba, možemo na referendum“

Kurti: Slaba izlaznost na izborima zbog zastrašivanja i ucena

Reakcije nakon izbora na severu Kosova

Svečlja: Novi gradonačelnici na severu neće imati problema u radu

Preliminarni rezultati: Atić gradonačelnik Severne Mitrovice, Peci – Zvečana, Zećiri – Zubinog Potoka, a Hetemi – Leposavića

Svećlja: Izbori su uspešni sa bezbednosne i pravne tačke gledišta, Srbi ih bojkotovali zbog pritiska Beograda

Kosovska policija: Izbori na severu prošli bez incidenata

Atić: Ja sam budući gradonačelnik Severne Mitrovice

DnD: Improvizacija izbornog procesa i bojkot od strane Srba na severu Kosova

Vanredni lokalni izbori na severu Kosova – zatvorena birališta


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.