EU nastavlja sa obezbeđivanjem domova za raseljene i socijalno ugrožene porodice

Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu ...
Image

Pored trenutne izgradnje dve nove zgrade u selu Suvi Do, u okviru projekta EU za stambeno zbrinjavanje raseljenih i socijalno ugroženih porodica u Gračanici u vrednosti od 2,5 miliona evra već je završeno renoviranje 22 stana.

„Nakon toliko dugog života u veoma teškim uslovima, 34 porodice koje žive u kolektivnom centru u Gračanici konačno će dobiti domove. Ponosan sam što je EU u mogućnosti da pomogne i nadam se da će lokalne vlasti nastaviti da zadovoljavaju druge potrebe ove ugrožene populacije“, rekao je ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog.

Kristen Stec, direktorka Danskog saveta za izbeglice na Kosovu, koji sprovodi ovaj projekat, podsetila je na to da su građevinski radovi počeli u julu 2022. godine, a da je planirano da avgust 2023. godine bude rok za završetak.

„Pored dve stambene zgrade, radovi obuhvataju i izgradnju rekreativnih zona i društvenog centra sa prostorom za učenje i igru za decu, kafića i prostora za mala lokalna preduzeća, kao i unapređenje lokalne infrastrukture“, dodala je. 

Projekat se sprovodi u saradnji sa kosovskim Ministarstvom za zajednice i povratak, koje doprinosi sa dodatnih 100.000 evra za građevinske radove, i Opštinom Gračanica.

„Ovaj projekat u velikoj meri doprinosi misiji naše Opštine da poboljša životne i socio-ekonomske uslove za ugrožena i raseljena lica i pružiće podsticaj zajednici Suvi Do. Želela bih da se iskreno zahvalim Evropskoj uniji i Ministarstvu za zajednice i povratak na finansiranju ovog projekta, i Danskom savetu za izbeglice na njegovom provođenju“, rekla je predsednica Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić.

Kako se navodi, od 2002. godine pa nadalje, EU na Kosovu je uložila više od 77 miliona evra kako bi podržala procese povratka i reintegracije i poboljšala živote nevećinskih zajednica. 

U saopštenju se precizira da je od 2016. do 2022. godine, EU uložila šest miliona evra u izgradnju socijalnih stanova za smeštaj raseljenih lica koja žive u kolektivnim centrima u opštinama Štrpce i Gračanica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.