EU očekuje pomak u dijalogu Beograda i Prištine

EU očekuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine, deeskalaciju i konstruktivnu spremnost da se ide napred, a spremna je da dočeka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera ...
Image

Na pitanje novinara na redovnom brifingu za više detalja o pripremi eventualnog sastanka u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, Stano je rekao da specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak danas u Briselu razgovara sa glavnim prištinskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem.

Reč je o radnom sastanku na kom se traže rešenja i prave pripreme da bi lideri mogli da se sretnu i razgovaraju na najvišem nivou, rekao je Stano.

A na pitanje da li se zna da li i kada u Brisel dolazi glavni pregovarač Beograda, Stano je odgovorio da on ne može da govori u ime srpske strane.

Stano je takođe ponovio reči visokog predstavnika Borela da se radi o najozbiljnijoj krizi po pitanju KiM od 2013. godine, a da EU hoće da pomogne da se nađe evropsko rešenje za sadašnju situaciju.

„Mi smo spremni da dočekamo i premijera Kurtija i predsednika Vučića u Briselu na sastanak na najvišem nivou. Kako je juče naglasio visoki predstavnik, čim to bude moguće i čim oni budu spremni da pokažu evropsko ponašanje tako što će da nađu evropsko rešenje za međusobne probleme“, izjavio je Stano.

Dodaje da veruje da „EU nije ona koja je najviše zainteresovana da nađe rešenje“ i da „to moraju da budu obe strane, zato što one imaju odgovornost da nađu put za izlaz iz ove situacije“.

Tanjug/RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.